top of page

ABC-ul Jantelor AEZ

Updated: Feb 7, 2022

Jantele sunt inca una dintre cele mai populare si mai simple modalitati de a pune amprenta pe masina cuiva. De obicei, ne urcam in masinile noastre fara a ne gandi vreodata la rolul de sustinere al jantelor, sau al rolului tehnic al acestora. Marca "Made in Germany" nu este doar un element de marketing la AEZ, acesta reprezinta calitatea si siguranta exemplara. Jantele AEZ nu corespund doar reglementarilor legale, ci chiar le depasesc. Inainte de a selecta jantele dorite, aruncati o privire la informatiile de mai jos si aflati ceea ce conteaza cu adevarat.



Jante din aliaj AEZ


Decodarea combinatiilor numar/litera


Ficare janta difera ca dimensiune. Adesea, sunt disponibile mai multe versiuni diferite si optiuni de combinatii posibile. Combinatia numar/litera exemplificata pe o janta de 17 inci 7.5JX17 H2 ET35 reprezinta urmatoarele:


-7.5 este dat in inch (1 inch= 25.44 mm) si indica latimea nominala sau latimea jantei, care corespunde latimii si inaltimii, respectia a unui spatiu gol intre flansele jantei,

-"J" inseamna tipul de flansa a jantei,

-numarul 17 reprezinta diametrul nominal al jantei, care descrie diametrul jantei si este dat in inch,

-H2 indica tipul de cocoasa. Cocoasa impiedica alunecarea anvelopei de pe janta si influenta fortelor laterale puternice ( de exemplu la virare),

-ET marcheaza decalajul, adica distanta dintre flansa de montare si centrul jantei si este masurata in milimetri.



Abrevieri specificatii jante


Certificate si omologari


Cunoasterea dimensiunii potrivite nu este suficienta pentru a cumpara janta potrivita, deoarece fiecare janta trebuie sa se potriveasca tehnic cu masina respectiva. In acest scop, se intocmesc asa numitele certificate care, este inutil sa va spunem, au propriile abrevieri.


VTA- reprezinta omologarea tipului de vehicul si garanteaza ca janta este aprobata pentru capacitatea de incarcare a masinii respective, ceea ce salveaza omologarea suplimentara atat timp cat masina corespunde datelor de fabricatie.


ECE- certificarea ECE este aprobata in toate tarile UE si garanteaza ca janta poate fi montata si folosita fara alte aprobari sau inregistrari suplimentare, atat timp cat combinatia janta identica/ anvelopa este deja inregistrata standard in documentele auto.


Important- deoarece unele tari din Europa au reglementari diferite, specifice fiecarei tari, va recomandam sa purtati intotdeauna certificatele la dumneavoastra pentru a evita unele neplaceri.


Prea multe informatii de retinut? AEZ ofera o solutie foarte simpla!


Jantele si anvelopele reprezinta un subiect tehnic extrem de complex. De aceea, AEZ a dezvoltat un instrument foarte simplu pentru dumneavoastra: configuratorul de jante AEZ, care este disponibil pe site-ul janta.ro. Cu doar cateva clicuri, puteti afla toate detaliile tehnice importate si puteti vedea cum ar arata janta pe masina dumneavoastra. Pentru o mai buna intelegere, am compilat cele mai importante informatii pentru dumneavoastra.



Jante AEZ


Degetul mare verde


Zona marcata cu "degetul mare verde" indica faptul ca janta selectata este 100% verificata tehnic si se potriveste perfect cu masina respectiva.


Anvelope utilizabile


In elementul de meniu "Anvelope utilizabile", puteti vedea, dintr-o privire, care anvelopa se potriveste cu janta selectata si care certificat exista pentru aceasta.



Configurator jante


Accesorii de montaj


Elementul de meniu "Accesorii de montaj" ofera informatii despre utilizarea piulitelor originale sau daca aveti nevoie de alt set. Daca este necesar, acestea vor fi livrate gratuit impreuna cu setul de jante.



Configurator 3D jante si anvelope


Senzori TPMS care se potrivesc


Elementul de meniu "Potrivirea senzorilor TPMS" ofera informatii despre disponibilitatea senzorilor de presiune in anvelopa pentru masina selectata.


La doar cateva clicuri distanta de alegerea perfecta


Configuratorul 3D de jante este cel mai rapid mod in care puteti afla ce jante vi se potrivesc 100% cu masina dumneavoastra fara a fi necesar sa stiti toate datele tehnice despre jantele omologate pentru masina selectata. Configuratorul este disponibil pe site-ul janta.ro unde veti gasi o gama variata de jante de otel sau jante de aliaj pentru majoritatea masinilor existente pe piata.


19 views0 comments

Comentários


bottom of page