top of page

Anvelope pentru ploaie: alegerea celor mai bune anvelope pentru vreme umeda

Updated: Feb 7, 2022


Anvelope de vara


Ceea ce ajuta cu siguranta sa stapanesti masina pe carosabil umed este un set de anvelope concepute pentru ploaie, numite anvelope de ploaie sau de vreme umeda. Anvelopele sunt special concepute pentru a elimina apa eficient in sezonul ploios.


Cititi mai departe pentru a afla ce face ca anvelopele sa functioneze mai bine pe timp de ploaie si cum puteti gasi cele mai bune anvelope pentru masina dumneavoastra.


Ce sunt anvelopele de ploaie?


Anvelopele auto se incadreaza practic in doua categorii pricipale: anvelopele de vara si anvelopele de iarna. Aceastea sunt realizate avand in vedere conditiile de drum si obiectivele de performanta diferite, ceea ce inseamna ca trebuie sa difere in ceea ce priveste compozitia compusului utilizat in constructia anvelopelor, precum si tipurile de profil ale benzii de rulare.


Mai simplu spus, conceptul de "anvelope de ploaie" se aplica anvelopelor de vara cu o compozitie speciala de cauciuc care asigura un comportament excelent pe suprafete umede. Aceasta include adaugarea de particule de umplutura, permitand compusului din cauciuc sa se "potriveasca" mai bine cu zonele grosiere ale drumului. Mareste efectiv zona de contact dintre anvelopa si suprafata drumului, deoarece anvelopa "musca" in sectiunile neuniforme cu mai mare usurinta.


Clima si selectia anvelopelor


Conditiile meteo nu sunt intotdeauna perfecte pentru a conduce. Sezonul ploios aduce vreme umeda pentru o perioada lunga de timp, asa ca trebuie sa va ganditi ca trebuie sa conduceti in conditii meteo dificile atunci cand alegeti anvelope noi pentru masina.


Uneori, precipitatiile sunt atat de abundente incat creste riscul acvaplanarii, crescand nevoia de alegere corecta a anvelopei. In aceste situatii, drumurile umede pot deveni adesea o zona periculoasa pentru soferi, deoarece o pana de apa dpoate provoca o pierdere de tractiune cu suprafata drumului, provocand in consecinta o posibila pierdere a controlului masinii.


De ce unele anvelope sunt mai bune pe suprafete umede decat altele?


Succesul anvelopelor consta in cea mai mare parte in utilizarea unui amestec adecvat de elemente. Silica ma activa, de exemplu, este un compus fiabil si aceasta este o includere obisnuita in compozitia anvelopelor.


In mod similar, modelul corect al suprafetei de rulare sau suprafata anvelopei ajuta, de asemenea. O forma directionala in V, asa cum se regasesc la majoritatea anvelopelor este optima. Nervurile benzii de rulare permit o distributie ideala a presiunii anvelopelor pe suprafata, o presiune mai mare se acumuleaza departe de centrul benzii de rulare. Acest lucru permite eliminarea mai eficienta a apei prin canelurile benzii de rulare.


Adancimea benzii de rulare si indepartarea apei


Avand in vedere acest lucru, sa aruncam o privire mai atenta la adancimea modelului benzii de rulare. Cu cat este mai adanc, cu atat molumele mai mar de apa pot fi indepartate de sub anvelopa. In consectinta, o banda de rulare mai profunda este mai buna la reducerea riscului de acvaplanare.


Testele efectuate arata cum se schimba distanta de franare pe o suprafata de beton umeda si neteda, in functie de adancimea benzii de rulare. La o adancime de 6.7 mm, distanta de franare este mai mica de 29 m (de la 80 km/h la o oprire completa). La 1.6 mm, minimul legal permis, distanta de franare este de 42 m, a crscut cu 44.6%.


Acesta este unul dintre motivele pentru care este important sa efectuati inspectii regulate ale benzii de rulare. Desi 1.6 mm este minimul legal, este recomanda sa montati anvelope noi atunci cand benzile de rulare ating aproximativ 3 mm. Acest lucru este, de asemenea, mai critic in timpul iernii, cand anvelopele mai groase sunt necesare pentru a face fata zapezii, namolului si altor conditii meteorologice severe.


Una peste alta, anvelopele auto cu o dispersie excelenta a apei, o banda de rulare gorasa si un model directional in V conteaza cel mai mult. Tintand cont de acest lucru, puteti determina mai usor daca un anumit produs are calitatile de care aveti nevoie. Alegeti cu grija anvelopele in sezonul ploios pentru siguranta dumneavoastra.


Adancimea benzii de rulare



Kommentarer


bottom of page