top of page

Anvelopele all season sau anvelope de iarna- Ce anvelope sa alegeti?

Updated: Feb 7, 2022




Montarea anvelopelor potrivite pe autoturismul dumneavoastra este cruciala pentru propria siguranta si confortul de a conduce in conditii meteorologice diferite. Anvelopele sunt singurul element in contact cu soseaua, asa ca soferii ar trebui sa opteze intotdeauna pentru cele care asigura franarea rapida, tractiunea si aderenta chiar si pe vreme rea.


Proprietarii de masini au de obicei trei optiuni dintre care sa aleaga.


1. Anvelope de vara, care sunt proiectate pentru anotimurile calde

2. Anvelopele de iarna, care sunt proiectate pentru clima mai rece si suprafete acoperite de gheata.

3. Anvelope pentru toate anotimpurile, care ofera un echilibru intre siguranta si economie pe tot parcursul anului.


Pentru marea majoritate a soferilor, anvelopele de vara sunt o alegere evidenta. Cu toate acestea unii soferi se intreaba daca este mai bine sa foloseasca anvelopele all season in detrimentul anvelopelor de iarna.


Anvelope diferite, performante diferite


Fiecare dintre aceste anvelope are caracteristici diferit si este important sa le intelegem parametrii in raport cu un anumit mediu de conducere. In timp ce anvelopele de vara se descurca foarte bine in timpul perioadelor calde, anvelopele de iarna sunt cele mai bune pentru conditiile de iarna ale drumurilor. Anvelopele all season par a fi o alegere universala, deoarece sunt adaptabile atat conditiilor meteorologice de vara, cat si de iarna.


Testele producatorului Continental arata ca anvelopele pentru toate anotimpurile reprezinta de obicei un punct de mijloc intre produsele de vara si de iarna. Ca atare, desi nu sunt la fel de eficiente in conditiile de iarna (comparativ cu anvelopele concepute pentru acest sezon), ele sunt mai bune decat anvelopele de iarna purtate vara, dar nu sunt la fel de buna ca anvelopele de vara.


Utilizarea anvelopelor all season in conditii de iarna si de vara


Dupa cum se poate observa, in cercetarile Continental, o anvelopa all season ofera o franare mai buna in conditii de umezeala comparativ cu o anvelopa de iarna. Cu toate acestea, o anvelopa de iarna ofera o franare mai buna pe zapada.


Problema cu aceste rezultate este ca au fost testate la viteze diferite. Cu toate acestea, diferenta de franare pe o suprafata umeda (2.4 metri) ete mai mare decat diferenta de franare pe zapada (1.4 metri), deci s-ar putea argumenta ca acest lucru este mai important.


Desigur, acest lucru depinde si de locul in care locuiti. Daca zapada este o problema obisnuita in timpul iernii, aderenta suplimentara si distantele de franare mai bune in aceste conditii vor fi foarte apreciate. Pe de alta parte, franarea pe o suprafata umeda poate fi utila tot timpul anului.


Evident, puteti utiliza in continuare anvelopele all season in timpul iernii, desi exista unele zone in care anvelopele de iarna sunt mai bune. De exemplu, deoarece aceste produse nu sunt concepute pentru a face fata namolului dur, ele ofera de obicei o rezistenta mai mica la rulare si o performanta mai buna in conditii de drum uscat.


Temperatura este un factor important


In afara de diferitii parametri, care provin din design-ul benzii de rulare si alte caracteristici, trebuie sa luati in considerare si temperatura locului in care conduceti.


Dupa cum bine stiti, atunci cand schimbati anvelopele de vara cu cele de iarna, ar trebui sa asteptati pana cand temperatura scade constant sub 7 grade. Acest lucru se datoreaza faptului ca compusul utilizat in produsele de iarna este conceput pentru a functiona in conditii de iarna, in medii mai calde, cauciucul se poate deforma sau poate deveni prea moale.


In mod similar, anvelopele de vara functioneaza cel mai bine la peste 7 grade, ofera o aderenta mai slaba pe vreme mai rece, deoarece au cauciuc mai dur, care ofera o manevrare slaba in conditii de zapada si inghet. In ceea ce priveste produsele pentru toate anotimpurile, acestea sunt proiectate sa functioneze peste si sub aceasta temperatura.


Cu toate acestea, pe masura ce va apropiati de extreme, anvelopele all season isi pierd din functionalitate. Conform cercetarilor Goodyear, de exemplu, aceste produse nu ar trebui utilizate atunci cand temperatura scade sub -5 grade. In schimb, anvelopele de iarna ar trebui utilizate pentru a asigura performante eficiente.


Ca atare, este de ajutor sa cunoasteti temperaturile medii de-a lungul anilor in zona in care locuiti. Daca se raceste foarte rar, anvelopele all season ar putea fi folosite pe tot parcursul anului. Pe de alta parte, daca intalniti intervale de temperatura foarte scazute in mod regulat, anvelopele de iarna sunt mai bune.


Daca utilizati anvelope de iarna, ar trebui sa folositi anvelope de vara in timpul sezonului cald. Anvelopele de iarna nu sunt potrivite pentru vara si, dupa cum sa discutat deja, anvelopele de vara ofera parametri mai buni in comparatie cu anvelopele all season.


Alegerea anvelopelor potrivite


In cele din urma, atunci cand vine vorba de alegerea anvelopelor all season sau de iarna, principalul beneficiu al produselor pentru toate sezoanele este de a economis bani folosind un set de anvelope, mai degraba decat doua. CU toate acestea, utilizarea unui set pe tot parcursul anului creste uzura anvelopelor, astfel incat acest argument este discutabil.


Daca doriti sa economisiti bani sau spatiu de depoziitare, exista momente in care se pot folosi anvelope all season. Cu toate acestea, atunci cand vremea este suficient de severa, asigurati-va ca aveti montate anvelope de iarna, acestea vor oferi intotdeauna mai multa siguranta si fiabilitate in conditii de iarna.



コメント


bottom of page