top of page

Cand ar trebui sa va schimbati anvelopele?

Updated: Feb 7, 2022

De unde stii cand este timpul sa iti inlocuiesti anvelopele? Aflati elementele de baza de mai jos.



Cand trebuie schimbate anvelopele


Cat dureaza o anvelopa? Nu exsita un raspund perfect la aceasta intrebare. Viata anvelopei depinde de mai multi facturi, cum ar fi stilul de conducere, starea drumului si a vremii, intretinerea anvelopelor si multe altele. Mai mult, exista si alti factori, cum ar fi gaurirea si defectarea anvelopelor, care sunt imprevizibile, ducand la inlocuirea prematura a anvelopei.


Odata cu noile evolutii tehnologice, producatorii de anvelope produc anvelope de inalta calitate. Acestea dureaza mai mult daca sunt conduse cu ingrijirea adecvata si sunt intretinute corespunzator. Punctele mici sau taieturile pe anvelope pot fi reparate. Mai jos sunt cateva elemente de baza pentru inlocuirea anvelopelor.


1. Inlocuirea anvelopelor - Se recomanda schimbarea anvelopelor auto la fiecare 10 ani sau dupa 40000 sau 60000 km. Chiar si o anvelopa bine intretinuta trebuie inlocuita dupa 10 ani, indiferent daca este folosita sau depozitata.


2. Banda de rulare - Daca banda de rulare a anvelopei s-a uzat, se recomanda inlocuirea anvelopei. Banda de rulare a anvelopelor trebuie verificata in mod regulat. Majoritatea producatorilor de anvelope ofera indicatori de uzura a benzii de rulare pentru detectarea usoara a uzurii anvelopelor. Un indicator de adancime a benzii de rulare pote fi, de asemenea, utilizat pentru a verifica adancimea benzii.


3. Punctia anvelopei - Daca anvelopa este perforata sau taiata, verificati cu un expert in anvelope daca trebuie reparata sau inlocuita. Taierile profunde si gaurile slabasec structura interna a anvelopei, provocand deteriorarea lor. Anvelopele care au suferit taieturi cu un diametru mai mare de 6 mm pe banda de rulare sunt considerate nesigure pentru a fi conduse. Consultati expertul in anvelope si inlocuiti astfel de anvelope deteriorate.


4. Talonul anvelopei - Daca talonul este deformat se recomanda inlocuirea anvelopei.


5. Conditii de drum - Conditiile de drum afecteaza si viata anvelopei. Conducerea pe drumuri deformate, trecerea peste borduri inalte, drumuri noroioase, etc, duce la uzura neuniforma a anvelopelor si cauzeaza daune ireparabile, cum ar fi peretii laterali ai anvelopelor crapate. Astfel, se recomanda inspectia periodica a anvelopelor de cantre un expert pentru a cunoaste starea anvelopei.


6. Obiceuri de conducere - obiceuri de conducere neadecvate, cum ar fi pornirea rapida, franarea brusca si acceleratia cauzeaza casarea anvelopei. In timp ce conduceti daca observati zgomot neobisnuit, vibratii sau o diferenta de manevrare, inspectati-va cauciucurile. Neglijarea acestor semne determina deteriorarea anvelopelor auto.


7. Alti factori care duc la inlocuirea anvelopelor sunt:

-amestecarea tipurilor de anvelope,

-folosirea de jante sau anvelope necompatibile,

-montarea anvelopelor care nu corespund cu viteza recomandata de producator si indicele de sarcina.


Cum pot inspecta anvelopele masinii mele?


Inainte de a va indrepta catre un tehnician, puteti face o verificare rapida a anvelopelor in trei moduri usoare, dupa cum se mentioneaza mai jos:


1. Verificati presiunea anvelopelor: este foarte recomandat sa verificati ca anvelopele masinii sa fie umflate corect. Verificarea presiunii pneurilor dupa fiecare doua saptamani este o practica buna. Utilizati un monometru adecvat pentru a masura cantitatea de aer.


2. Verificati banda de rulare a anvelopei: daca anvelopa dumneavoastra are un indicator pe banda de rulare, puteti identifica cu usurinta daca anvelopele masinii sunt uzate. Indicatorii sun proiectii mici in interiorul canelurilor benzii de rulare care va permit sa indetificati uzura benzii de rulare. Diferifi producatori folosesc semne, simboluri diferite pentru a indica TWI.

Manometrul adancimii benzii de rulare pote fi, de asemenea, utilizat pentru a identifica uzura anvelopei. Verificati daca uzura inegala a benzii de rulare.


3. Verificati daca exista semne de deteriorare a anvelopei: daca peretii laterali ai anvelopei sunt rupti, asigurati-va ca veti schimba anvelopa cat mai curand posibil.


Gasiti o gama variata de anvelope pentru toate sezoanele pe site-ul www.janta.ro

24 views0 comments

Comentários


bottom of page