Schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă este obligatorie prin lege, iar nerespectarea prevederilor atrage sancțiuni destul de mari. Șoferii sunt însă confuzi atunci când vine vorba de schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară. Este obligatorie această măsură sau se poate circula în continuare cu anvelopele de iarnă chiar și în mijlocul verii? Dacă și tu te regăsești într-o astfel de situație, stai fără grijă pentru că vei găsi mai jos răspunsul la această întrebare, dar și multe alte informații utile despre anvelopele de iarnă/vară.
Cuprins:
1. Când se schimbă cauciucurile de iarnă – prevederi legale
Nu există nicio prevedere legală cu privire la schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară – cu alte cuvinte, poți în continuare să circuli cu ele pentru că nu vei primi nicio amendă în cazul în care vei fi oprit de poliție. Asta nu înseamnă însă că este și recomandat să circuli cu astfel de anvelope pe timp de vară, mai ales în zilele caniculare, în care temperaturile ridicate încing asfaltul. Riscul de producere al accidentelor este ridicat pentru că aderența cauciucurilor de iarnă este scăzută vara. Să nu mai vorbim de faptul că folosirea acestor anvelope vara duce și la o creștere a consumului de combustibil și la uzura mult mai rapidă a anvelopelor de iarnă – poate crezi că economisești bani neschimbând anvelopele în funcție de anotimp, însă în realitate, nu faci altceva decât să te îndrepți către alte cheltuieli, cel mai probabil mult mai mari.
Lucrurile stau diferit atunci când vine vorba de schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Ordonanța de Guvern nr. 195/2002, modificată ulterior prin O.G nr. 5/2011 prevede faptul că autovehiculele trebuie să aibă cauciucuri de iarnă dacă urmează să circule pe drumuri publice acoperite de polei, zăpadă sau gheață, acolo unde riscul de accidente este ridicat din cauza alunecării pe carosabil. În cazul autovehiculelor cu o masă autorizată sub 3.5 tone, anvelopele de iarnă sunt obligatorii. Șoferii care nu respectă aceste prevederi sunt buni de plată, sancțiunea fiind una destul de drastică. Așa că, dacă la schimbarea anvelopelor de iarnă cu cele de vară nu există reguli și reglementări atât de stricte, la scăderea temperaturilor ești obligat, în majoritatea situațiilor, să îți schimbi cauciucurile pentru a șofa în condiții de siguranță.
În plus, ar trebui să ai în vedere faptul că nu există o perioadă în care aceste anvelope de iarnă sunt recomandate. Dacă în luna martie urmează să pleci la munte, iar drumul este acoperit de polei și zăpadă, ești obligat prin lege să ai anvelope de iarnă, chiar dacă în calendar ne aflăm la începutul primăverii. La fel cum poate în luna decembrie poți circula încă cu anvelopele de vară pe un drum uscat. Așa că, dacă te întrebi de când se schimbă cauciucurile de iarnă, răspunsul este: oricând, însă nu aștepta să crească prea mult temperatura în termometru.
Un lucru important de precizat cu privire la anvelopele de iarnă este faptul că sunt acceptate doar cele marcate cu MS, M+S sau M&S. Anvelopele all season sunt potrivite doar în zonele cu ierni mai blânde, fără polei sau zăpezi abundente. Acestea nu trebuie confundate cu cele speciale de iarnă, neavând aceleași caracteristici.
2. Când se schimbă cauciucurile de iarnă cu cele de vară și cum le alegi
Dacă legea nu prevede nimic în acest sens, când schimbăm cauciucurile de iarnă până la urmă? Oricând ai timp, însă este recomandat să faci asta înainte de a veni canicula. Prin luna aprilie-mai îți poți face programare la o vulcanizare pentru a-ți schimba anvelopele de iarnă cu cele de vară și a circula în condiții confortabile. În acest mod, prelungești și durata de viață a anvelopelor de iarnă.
Înainte însă de a pune cauciucurile de vară, ar trebui să te asiguri că ele sunt într-o stare bună și nu sunt uzate. Există și o prevedere legală în acest sens care spune că toți șoferii trebuie să verifice dacă anvelopele au o înălțime minimă a profilului de 1.6 mm. Dacă sunt mult prea uzate, trebuie înlocuite de urgență. Specialiștii susțin că, dacă anvelopele de vară sunt uzate foarte mult, ar fi bine să păstrezi anvelopele de iarnă până la cumpărarea unui set nou de cauciucuri de vară. Utilizarea unor anvelope de vară neconforme nu face altceva decât să crească riscul de incidente în trafic.
Dacă te afli într-o astfel de situație, iată câteva sugestii care te vor ajuta să alegi cele mai bune anvelope de vară pentru mașina ta:
Asigură-te că știi care este dimensiunea corectă a cauciucurilor potrivite pentru mașina ta – aceste specificații se regăsesc în manualul vehiculului sau, de multe ori, chiar și pe o plăcuță de pe ușa șoferului.
Ia în considerare nevoile tale și stilul de condus – ai nevoie de o aderență superioară sau mai degrabă vrei să faci economie de combustibil?
Verifică etichetele pentru cauciucuri pentru a vedea în ce clasă se încadrează în funcție de eficiența combustibilului, aderența pe carosabilul umed și nivelul de zgomot exterior.
Stabilește bugetul – găsește un echilibru între preț și calitate, ia în considerare garanția, durata de viață a anvelopelor și performanța lor pe termen lung.
Aceleași criterii sunt valabile și pentru anvelopele de iarnă. Alege-ți anvelopele corect și informat pentru a evita incidentele nedorite din trafic și pentru a avea parte doar de călătorii plăcute și confortabile.
3. Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă – la ce interval de timp trebuie înlocuite cu unele noi?
Cauciucurile de iarnă au câteva specificații pe care nu le regăsești la alte tipuri de anvelope, tocmai pentru că trebuie să facă față unor condiții destul de dure. Au un profil de rulare special conceput pentru a asigura o aderență superioară a mașinii pe drumurile alunecoase, pline de zăpadă, polei sau gheață. Unele anvelope de iarnă au șanțuri mai adânci și lame speciale care îmbunătățesc considerabil tracțiunea. Mai mult decât atât, cauciucurile de iarnă au în compoziția lor un anumit tip de material care rămâne flexibil la temperaturile scăzute, iar acest lucru ajută mai ales în situația în care termometrul se duce sub 0 grade Celsius. Acesta este și motivul principal pentru care nu poți folosi cauciucurile de vară în condiții de iarnă – acestea devin rigide la temperaturi scăzute, își pierd din aderență, iar mașina devine mai greu de controlat.
În condiții de rulaj intensiv, la un moment dat, cauciucurile de iarnă își pierd din proprietăți și necesită înlocuire. Există câteva semne care îți spun când trebuie să schimbi cauciucurile de iarnă cu unele noi:
Adâncimea profilelor este mai mică de 1.6 mm – în acest caz se consideră că uzura este excesivă, iar anvelopele nu mai pot garanta siguranța în timpul călătoriilor.
Anvelopele au deteriorări – fisurile, loviturile sau orice alt tip de daună pot să afecteze performanța anvelopelor.
Vârsta anvelopelor – dacă mașina nu este folosită zilnic, anvelopele nu se uzează atât de repede, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să le schimbi niciodată (specialiștii recomandă înlocuirea cauciucurilor o dată la 6-7 ani chiar dacă nu sunt uzate pentru că, în timp, cauciucul se degradează și își pierde din aderență).
Performanța redusă pe drumurile cu zăpadă sau polei – dacă observi că mașina alunecă pe un drum cu zăpadă, deși ai anvelope de iarnă, poate ar fi cazul să le înlocuiești pentru că ori sunt uzate, ori deteriorate.
Recomandările producătorului – întotdeauna verifică recomandările producătorului pentru că unele anvelope pot avea o durată de viață mai mare, altele mai scăzută.
Este indicat să schimbi cauciucurile de iarnă la primele semne de uzură, mai ales dacă știi că urmează să conduci pe drumuri acoperite de gheață, polei sau zăpadă. În acest fel, te asiguri că ajungi cu bine la destinație și eviți și o amendă usturătoare.
4. Cum și când se schimbă anvelopele de iarnă – recomandări de la specialiști
Și totuși..când se schimbă anvelopele de iarnă? E o întrebare la care nu putem avea un răspuns clar pentru că depinde de factorii de mediu. Dacă ai trecut cu bine peste iarnă, temperatura a început să urce și știi că nu urmează să pleci pe la munte, unde drumul ar putea fi plin de zăpadă sau de polei, îți poți face o programare la vulcanizare pentru a schimba cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Sau le poți schimba chiar tu, dacă ai la îndemână instrumentele necesare:
Cric hidraulic - pentru a ridica mașina de la sol suficient de mult pentru a putea îndepărta anvelopele vechi și a le monta pe cele noi.
Chei pentru roți – asigură-te că ai cheia potrivită pentru șuruburile roților mașinii tale (aceste chei pot varia în funcție de vehiculul pe care îl conduci).
Blocaje pentru roți – pentru a evita mișcarea mașinii în timpul ridicării sau coborârii.
Echipament de protecție – în general, vorbim doar de niște mănuși de protecție care te vor proteja nu doar de murdărie, ci și de substanțele chimice de la nivelul cauciucurilor uzate.
Pompă sau pistol cu aer comprimat – pentru a regla presiunea din anvelope (poți face asta și la cea mai apropiată benzinărie).
Procesul de schimbare al anvelopelor nu este deloc greu. Este suficient să schimbi o singură roată pentru a deveni expert. Așa că, poate de data aceasta ar fi bine să uiți de programarea la vulcanizare și să încerci să schimbi tu cauciucurile. Până la urmă, nu se știe niciodată când vei face pană și va trebui să montezi roata de rezervă.
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți iei câteva măsuri de siguranță și să te asiguri că mașina este staționată pe o suprafață plană și stabilă. Oprește motorul și trage frâna de mână. Blochează roțile, folosește cricul pentru a ridica mașina și scoate pe rând roțile, folosind cheia. Îndepărtează anvelopele de iarnă, montează-le pe cele de vară, asigură-te că orificiile pentru șuruburi corespund și strânge șuruburile cu cheia. Coboară cricul, verifică presiunea din roți și poți pleca la drum, dar nu înainte de a te asigura că anvelopele de iarnă vor fi depozitate într-un loc adecvat, ferit de lumină și de umiditate, până iarna viitoare. Dacă nu ai un spațiu în care să le depozitezi, poți căuta firme care se ocupă special cu astfel de lucruri și au condițiile optime pentru păstrarea anvelopelor de iarnă sau de vară.
În cazul în care trebuie să faci un drum spontan la munte primăvara, ajungi la cabană, iar a doua zi dimineață constați că a nins și că nu ai anvelopele de iarnă, nu te pierde cu firea, ci mai degrabă adu-ți aminte ce ai învățat la școala de șoferi. Condusul în condiții de iarnă poate fi dificil și periculos din cauza carosabilului alunecos, însă dacă aplici următoarele sfaturi, cu siguranță te vei descurca:
Condu cu o viteză mai mică decât în condiții normale.
Păstrează o distanță mai mare între mașina ta și vehiculul din față – ține minte că distanța de frânare este mai mare pe drumuri alunecoase și ai nevoie de mai mult timp pentru a reacționa într-o situație periculoasă.
Evită să accelerezi sau să frânezi brusc, păstrează mai degrabă o viteză constantă.
Dacă vizibilitatea este redusă din cauza ceții, aprinde luminile de întâlnire și cele de ceață pentru a fi și mai vizibil în trafic.
Acum că știi mai multe despre cauciucurile de iarnă și când se schimbă, nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să le verifici din când în când pentru a vedea dacă mai pot oferi o performanță superioară mașinii tale și dacă te pot duce în siguranță de fiecare dată la destinație. Ține cont de condițiile meteorologice și pleacă întotdeauna la drum cu anvelopele potrivite, mai ales dacă este vorba de un traseu lung!
Sursă foto: freepik.com, unsplash.com
Comentarios