top of page

Cand trebuie schimbate anvelopele

Updated: Feb 7, 2022


Schimbarea anvelopelor

Schimbarea anotimpurilor poate aduce conditii de conducere foarte diferite. De accea, este atat de important sa stiti cand sa va schimbati anvelopele de vara si anvelopele de iarna.


Puteti folosi anvelope de iarna vara? Dar anvelope de vara iarna? De fapt, anvelopele de iarna si de vara sunt proiectate sa functioneze cel mai bine in circumstante extrem de diferite. Asigurati-va ca intelegeti punctele tari si punctele slabe ale fiecarei anvelope si diferitii factori de functionalitate atunci cand le folositi. Acest lucru va va ajuta sa recunoasteti si sa gestionati riscurile, pentru siguranta dumneavoastra.


Diferenta dintre anvelopele de vara si de iarna


Credesti sau nu, anvelopele de iarna si de vara sunt complet diferite, pana la compusii de cauciuc utilizati in timpul procesului de constructie.


Ce sunt anvelopele de vara?


Anvelopele de vara sunt fabricate dintr-un compus din cauciuc care este cel mai eficient la temperaturi de peste 7 grade celsius. Atunci sunt mai moi si au cea mai buna aderenta. Daca temperatura scade sub aceasta limita, anvelopele de vara se intaresc si se deterioreaza rapid.



Anvelope de vara

Anvelopele de iarna


Anvelopele de iarna, in schimb, sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc bogat in silice, care este cel mai eficient la temperaturi sub 7 grade celsius. Folosirea anvelopelor de iarna in timpul verii inseamna ca anvelopele devin prea calde, astfel incat aceastea devin moi si se deterioreaza rapid. Daca aveti anvelope de iarna vara, este posibil sa vedeti o crestera a uzurii pe anvelope, ceea ce duce la necesitatea inlocuirii acestora mai repede.


Sunt disponibile anvelope all-season care echilibreaza proportiile anvelopelor de iarna si de vara. Anterior, acestea erau anvelope de iarna usor modificate, dar companiile mari au inceput sa modifice anvelopele de vara pentru a da un efect echilibrat. Cu toate acestea, anvelopele pentru toate anotimurile sunt inca oarecum un compromis, deoarece ofera competenta generala in loc de excelenta specializata.


Anvelope de iarna


Cand sa schimbati anvelopele


Anvelopele de vara sunt potrivite pentru aproximativ 65% din an, incepand de la mijlocul lunii martie sau inceputul lunii aprilie pana la finalul lunii septembrie. Cu toate acestea, nu trebuie sa va schimbati anvelopele in mod arbitrar in martie si septembrie in fiecare an. In schimb, cel mai bine este sa monitorizati temperatura medie din zona dumneavoastra in fiecare zi. Odata ce temperatura medie din zona dumneavoastra a depasit in mod constant 7 grade, este timpul sa va puneti anvelopele de vara pe masini. La fel, cand temperatura medie scade constant sub 7 grade, este timpul sa va puneti cele mai bune anvelope de iarna.


Cu toate acestea, este important sa nu exagerati. Nu va schimbati anvelopele doar pentru ca temperatura depaseste pragul o data sau de doau ori intr-o saptamana. Asteptati pana cand pragul de temperatura a fost depasit in mod constant timp de cel putini doua saptamani pentru a face schimbare. Acest lucru va contribui mult la asigurarea schimbarii anvelopelor la momentul potrivit. Desigur, acestea nu sunt singurele lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare.


Alti factori de luat in considerare la schimbarea anvelopelor


Cand va pregatiti sa va schimbati anvelopele, este important sa fiti constienti de starea acestora, mai ales daca ati depozitat setul alternativ intr-un garaj. Trebuie sa luati in considereare adancimea benzii de rulare a anvelopelor, starea generala a acestora si sa va asigurati ca este echilibrata corespunzator in orice moment.


Adancimea benzii de rulare


In general adancimea minima a benzii de rualare a anvelopelor este de 1.6 mm. Aceasta adancime trebuie sa fie consecventa in jurul intregii anvelope pentru a fo conforma cu legislatia, dar este important sa retineti ca este doar un minim.


De recomandat ca anvelopele de vara sa aiba o adancime minima a benzii de rulare de 3 mm, pentru a oferi aderenta optima, in special pe suprafete umede. In schimb, anvelopele de iarna vor incepe sa aibe o deteriorare a aderentei, a distantei de franare si aprotectiei impotriva acvaplanarii odata ce vor intra sub adancimea benzii de rulare de 4 mm. Asadar, asigurati-va ca va verificati din cand in cand uzura benzii de rulare a anvelopelor.


Starea anvelopei


Asigurati-va ca starea generala a anvelopelor depozitate este acceptabila inainte de a le pune pe masina. Pentru a respecta legile, anvelopele trebuie sa fie lipsite de fisuri sau deformari ale cauciucului sau ale peretelui lateral. Anvelopele care sunt purate in mod neuniform, care au sfasieturi adanci in banda de rulare sau care au fisuri raspandite nu sunt doar ilegale, sunt periculoase!


Echilibrarea rotilor


In cele din urma, luarea anvelopelor din garaj pentru a le echilibra inainte de a le pune pe masina este un pas important pe care nu ar trebui sa-l omiteti. Anvelopele dezechilibrate vor afecta suspensia autovehiculului, vor provoca o uzura neuniforma a anvelopelor. Acest lucru nu inseamna doar ca trebuie sa inlocuiti anvelopele mai des, dar puteti risca sa deteriorarti suspensiile masinii.


Tineti cont de acesti factori atunci cand va schimbati anvelopele si veti constata ca performantele vehiculului si capacitatea de a avea aderenta pe sosea raman consecvente, chiar si pe vreme rea.


Anvelopele All-Season sunt o solutie viabila?



Anvelope pentru toate anotimurile

Acestea au devenit mult mai fiabile in ultimii 10 ani si reprezinta un comporomis mai mic in ceea ce priveste consumul de combustibil si a performantei decat au facut-o inainte. Cu toate acestea, anvelopele pentru toate sezoanele au inca puncte forte si puncte slabe.


Lucrul pe care ar trebui sa-l pastrati in minte este reprezentat de mediile in care conduceti cel mai frecvent. Anvelopele all season sunt cele mai potrivite pentru mediile de oras in care drumurile sunt bine intretinute si ferite de zapada si gheata.


Anvelopele pentru toate sezoanele se descurca bine indiferent de temperatura, dar nu sunt potrivite pentru conditii meteorologice extreme, cum ar fi gheata si zapada. Daca locuiti in mediul rural sau trebuie sa traversati frecvent zone mai indepartate, anvelopele specifice de iarna vor oferi un rezultat mult mai bun.


In ceea ce priveste vara, investitiile in anvelope sunt potrivite in mod special conditiilor estivale. Daca doriti un set accesibil de anvelope de vara care sa ofere rezultate consitente, anvelopele Nexen sunt o alegere excelenta. Va recomandam modelele Nexen N'BLue HD sau N'Blue HD Plus. Daca doriti sa vedeti mai multe modele accesati site-ul www.janta.ro si veti gasi o gama larga de anvelope de vara, iarna sau all season.

Comments


bottom of page