top of page
JANTA.RO

Caracteristici ale anvelopelor. Care sunt cele mai importante elemente definitorii ale cauciucurilor

Updated: Feb 1


Caracteristici anvelope. Care sunt cele mai importante elemente definitorii ale cauciucurilor

Pneurile sunt printre cele mai importante componente ale unui autoturism. Ele sunt parte din categoria consumabilelor, însă reprezintă piese deosebit de complexe. Rolul cauciucurilor este, în principal, acela de a acoperi roata și de a crea condițiile optime unei deplasări sigure, pe orice tip de carosabil. Există mai multe caracteristici ale anvelopelor pe care trebuie să le cunoști, în calitate de posesor de autoturism și șofer.


Printre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre pneuri sunt rolurile lor, tipurile de cauciucuri pe care le poți utiliza, dar și caracteristicile și marcajele de pe marginea pneurilor. În acest articol, vom analiza în detaliu toate aceste aspecte, astfel încât să cunoști toate informațiile relevante înainte de a achiziționa cauciucurile pentru autoturismul tău.


Cuprins



1. Caracteristici anvelope. Ce funcții au pneurile unei mașini


Anvelopele sunt printre componentele esențiale ale unei mașini, iar rolul lor este vital în sensul garantării siguranței și confortului pasagerilor, dar și al unor performanțe optime ale mașinii. Montate pe jante, anvelopele sunt singurul element al unei mașini care intră în contact direct cu suprafața șoselei. Ele influențează în mod direct aderența autoturismului la drum, manevrabilitatea, precum și capacitatea de frânare. În cele ce urmează, vei putea afla mai multe despre fiecare dintre aceste roluri.


Funcția de aderență


Rolul primordial al cauciucurilor este acela de a asigura aderența la drum. În lipsa unor anvelope, roata ar fi o simplă structură metalică, fără capacitatea de a contribui la deplasarea autoturismului. Pneurile sunt concepute, din punct de vedere structural, în așa fel încât să garanteze aderență maximă pe mai multe tipuri de suprafețe. Produse din cauciuc, anvelopele au eficiența influențată și de banda de rulare.


Alte noțiuni pe care le vei auzi menționate, atunci când se vorbește despre caracteristicile cauciucurilor auto sunt cea de profil și cea de caneluri.Acestea sunt elemente de la suprafața cauciucurilor, care au ca scop dispersarea apei de pe carosabil, în cazul în care acesta este ud în urma ploilor. Se minimizează, astfel, riscurile de acvaplanare și este facilitat controlul șoferului asupra autoturismului. Totodată, banda de rulare contribuie la aderență bună la frânare și în viraje, inclusiv pe teren uscat.

1. Caracteristici anvelope. Ce funcții au pneurile unei mașini

Funcția de confort


Un alt rol pe care îl au anvelopele este cel de a amortiza impactul și vibrațiile. Grație caracterului flexibil al cauciucului din care sunt produse, anvelopele pot să absoarbă foarte bine șocurile și să garanteze confortul pasagerilor la drum. În același timp, ele protejează suspensiile de suprasolicitare și păstrează în stare optimă sistemul de direcție. Pentru ca acest rol să fie îndeplinit în mod cât mai eficient, este important ca anvelopele să fie bine alese și întreținute în mod corect.


Funcția de economisire de combustibil


În condițiile în care alegi să utilizezi anvelope de calitate, poți beneficia și de un condus mai bun de combustibil. Cauciucurile cu rezistență redusă la rulare facilitează reducerea consumului de combustibil, deoarece motorul este mai puțin solicitat pentru propulsarea mașinii. Astfel, eficiența mașinii este posibilă și în lipsa unui consum mare de motorină, benzină, gaz sau electricitate. În aceste condiții, achiziționarea unor anvelope mai scumpe, dar foarte calitative, poate fi considerată o investiție inteligentă, pe termen lung.


Funcția de frânare


Anvelopele cu o adâncime optimă a benzii de rulare și care sunt întreținute în mod corect, permit și o distanță de frânare redusă. Acest lucru este esențial în situațiile critice, iar anvelopele în stare bună pot să contribuie la evitarea accidentelor.


Pentru ca toate aceste funcții să fie accesibile oricărui șofer, trebuie ca anvelopele să fie verificate periodic și întreținute corect, în permanență. De asemenea, ele se înlocuiesc, la nevoie, cu unele noi. Întreținerea corectă a cauciucurilor implică versiunea presiunii și menținerea acesteia la un nivel recomandat de către producător.


Presiunea optimă contribuie la evitarea uzurii neuniforme, care determină scăderea aderenței anvelopei la drum. Totodată, se recomandă verificarea periodică a adândimei profilului și benzii de rulare, pentru ca dispersarea apei de pe carosabilul umed să fie posibilă la fiecare cursă.


2. Caracteristici cauciucuri. Marcajele, dimensiunile și alte detalii despre anvelope


Acum că știi care sunt funcțiile anvelopelor auto, urmează să descoperi în detaliu ce caracteristici au cele trei tipuri de pneuri existente pe piață, ce se află marcat pe flancul anvelopelor, dar și alte elemente definitorii. Pentru că la anvelope caracteristicile diferă și în funcție de tipul lor, în continuare vei afla care sunt principalele variante care pot fi utilizate de către posesorii auto.


Tipuri de cauciucuri


Există trei tipuri principale de cauciucuri, raportat la perioada în care pot fi utilizate. Denumită și sezonalitate, aceasta diferențiază pneurile, care pot fi anvelope de vară, anvelope de iarnă, dar și anvelope all season. Fiecare anotimp implică anumite condiții de conducere, iar anvelopele trebuie să se adapteze circumstanțelor, pentru a asigura performanțe optime autoturismului. Iată care sunt cele mai importante caracteristici ale anvelopelor de iarnă, caracteristici ale anvelopelor de vară și caracteristici ale anvelopelor all season.

2. Caracteristici anvelope. Caracteristici cauciucuri. Marcajele, dimensiunile și alte detalii despre anvelope (3)

Caracteristici ale cauciucurilor de iarnă:


  • sunt special create pentru a face față condițiilor de conducere din timpul sezonului rece, precum: carosabil acoperit de zăpadă, drumuri înghețate sau drumuri acoperite cu polei;

  • sunt cauciucuri mai degrabă moi, iar modelul benzii de rulare prezintă muchii adânci, care garantează aderență bună pe suprafețele alunecoase;

  • pentru anvelopele de iarnă, caracteristică este și compoziția specială a cauciucului, care își păstrează flexibilitatea la temperaturi foarte scăzute. Astfel, performanțele pot fi garantate și iarna;

  • caracteristicile anvelopelor de iarnă includ și prezența lamelor și canelurilor adânci la nivelul benzii de rulare. Acestea contribuie la evacuarea zăpezilor și apelor, în așa fel încât să se evite alunecările.


Caracteristici ale cauciucurilor de vară:


  • sunt concepute în mod special pentru a garanta performanțe excelente pe drumuri uscate și umede, în perioada caldă a anului. Sunt mai dure decât cele de iarnă, pentru a rezista uzurii în condiții de temperaturi foarte ridicate;

  • au aderență excelentă la drum uscat;

  • oferă manevrabilitate și stabilitate excelentă în viraje pe drumuri uscate și umede;

  • au capacitate de frânare bună, pe suprafețe umede, pentru că prezintă caneluri speciale la nivelul benzii de rulare;

  • au rezistență redusă la rulare, ceea ce ajută cu economisirea de combustibil.

2. Caracteristici anvelope. Caracteristici cauciucuri. Marcajele, dimensiunile și alte detalii despre anvelope (1)

Caracteristici ale cauciucurilor all season:


  • sunt cele mai versatile variante, fiind proiectate pentru a oferi randament bun în orice perioadă a anului;

  • sunt potrivite pentru zonele cu climă temperată, în care nu se înregistrează fenomene extreme pe timp de vară sau iarnă (temperaturi extreme, zăpadă, ploi torențiale etc.)

  • au cauciuc și bandă de rulare echilibrate, care permit o aderență bună pe carosabil uscat și umed;

  • oferă performanțe bune pe zăpadă ușoară și polei, dar nu sunt la fel de recomandate precum cauciucurile speciale de iarnă;

  • oferă confort sporit, datorită nivelului redus de zgomot și vibrații generate.


Acestea sunt principalele caracteristici ale cauciucurilor auto, în funcție de sezonalitatea lor. Există și alte caracteristici ale anvelopelor auto, iar printre cele mai importante sunt marcajele cu cifre și litere de pe lateralul anvelopelor. În continuare, poți afla cele mai importante detalii despre acestea și cum trebuie ele interpretate.


Anvelope - detalii tehnice indicate prin marcajele laterale


Flancul anvelopei este o zonă pe care producătorii o folosesc pentru a oferii detali tehnice despre cauciucurile unei mașini. Pentru cineva care nu cunoaște foarte bine acest domeniu, este posibil ca diversele combinații de cifre și numere să creeze confuzie, însă toate misterele pot fi elucidate ușor, prin analiza unui exemplu concret. De exemplu, 230 55 R18 H. Iată ce semnifică fiecare dintre aceste valori:


255 - este lățimea anvelopei, în milimetri

55 - flancul anvelopei, sau raportul dintre înălțime și lățime

R – structura de tip Radial

18 - diametrul în inci

H - indicele de viteză


Lățimea anvelopei


Întotdeauna, primele numere din marcajul de pe flancul anvelopei se referă la lățimea pneului. Mai exact, este vorba despre distanța dintre pereții laterali ai anvelopei, în milimetri. Pentru referință, aceasta se măsoară deasupra benzii de rulare.


Flancul anvelopei


Se calculează ca raport între înălțimea și lățimea cauciucului, iar numărul din marcaj este procentul generat de acest raport. În exemplul prezentat, vorbim despre un raport de 55%. Flancurile de dimensiuni 50-60% sunt foarte bune, deoarece oferă stabilitate excelentă la schimbările de direcție ale mașinii, precum și o manevrabilitate bună.


Structura


În cazul acestui exemplu, structura este radială, adică una devenită standard pentru autoturisme. Înaintea creșterii masive a popularității anvelopelor cu structură radială, erau utilizate anvelope cu B pe flanc, adică cu structură diagonală. În prezent, acestea se folosesc doar pe camionete, motociclete și alte astfel de automobile.


Diametrul


Este relevant, pentru că indică mărimea pe care o poate avea janta pe care se montează anvelopa. De regulă, diametrul se exprimă în inci. În cazul nostru, vorbim despre o anvelopă care implică montajul pe o jantă de 14 inci.


Indicele de viteză


Acest indicator oferă informații cu privire la limita maximă de viteză la care pneul poate să ruleze, pentru perioade îndelungate. În exemplul prezentat, litera H indică faptul că anvelopa poate să fie folosită în siguranță până la 209 km/h, pe drumuri lungi. Dacă depășești această limită și mergi, pentru o perioadă prelungită, cu o viteză mai mare, există risc de explozie. Iată care este lista completă a indicilor de viteza, una dintre caracteristicile anvelopelor auto de interes major pentru orice șofer:


S - viteză maximă de 180 km/h

T - viteză maximă de 190 km/h

U - viteză maximă de 200 km/h

H - viteză maximă de 209 km/h

V - viteză maximă de 240 km/h

Z - viteză de peste 240 km/h

W - viteză de până la 270 km/h

Y - viteză maximă de 299 km/h

(Y) - viteză de peste 299 km/h


2. Caracteristici anvelope. Caracteristici cauciucuri. Marcajele, dimensiunile și alte detalii despre anvelope (2)

Alte marcaje posibile


În cazul unelor cauciucuri, caracteristicile pot fi semnalate și prin alți indicatori, care nu sunt prezenți în exemplul oferit mai sus. Caracteristicile pneurilor, din această categorie, pot fi presiunea de aer maximă, indicele de tracțiune, indicele de temperatură sau indicele de încărcare.


Presiunea de aer maximă


Este un număr care se referă la volumul maxim de aer care poate fi adăugat într-un pneu, fără ca integritatea acestuia să fie afectată. Atenție! Trebuie să cunoști și presiunea maximă de rulare, iar această informație poate fi găsită în manualul mașinii sau pe stâlpul ușii din dreptul șoferului.


Indicele de tracțiune


Poate fi identificat marcat pe foarte multe dintre anvelopele produse în ultimii ani. Se notează cu următoarele valori:


AA - performanță excelentă

A - performanță bună

B - performanță medie

C - performanță scăzută


Indicele de temperatură


Indică măsura în care pneul este capabil să reziste când este folosit la viteze mari, în condiții de căldură ridicată. Sunt trei marcaje utilizate, respectiv A, B și C, iar cel mai bun este A, urmat de B și C, la fel ca în cazul indicelui de tracțiune.


De ce contează să ai cauciucuri bune și cum se întrețin?


Alegerea anvelopelor potrivite pentru autoturism reprezintă o misiune importantă pentru toți posesorii de mașini. În lipsa unor cauciucuri performante, poate fi afectat controlul asupra mașinii în timpul mersului. Janta.ro îți oferă tot necesarul pentru a-ți dota autoturismul cu anvelope de calitate, de la producători de renume. Îți oferim o gamă variată, din care să selectezi pneurile care să îți aducă siguranța și stabilitatea în orice cursă!


2. Caracteristici anvelope. Caracteristici cauciucuri. Marcajele, dimensiunile și alte detalii despre anvelope

Pe lângă selectarea unor cauciucuri de calitate, trebuie să știi și care sunt regulile cu privire la schimbarea acestora și la întreținerea lor. Cauciucurile de iarnă se montează în România, de regulă, în perioada lunii noiembrie, atunci când crește riscul apariției zăpezilor și înghețului. Nu există o dată exactă menționată în lege, însă este ilegal să circuli cu cauciucuri de vară atunci când pe drum există zăpadă, polei sau gheață.


În ceea ce privește întreținerea cauciucurilor, se recomandă să verifici constant presiunea din pneuri și să te asiguri că acestea sunt mereu curățate, după ce au fost folosite în condiții de drumuri noroioase sau acoperite de alte forme de mizerie. Noroiul, vopseaua sau alte pete pot să atace cauciucul și să îl deterioreze, în timp.


În concluzie, acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoști despre anvelopele all season și caracteristicile lor, caracteristicile cauciucurilor de iarnă, dar și caracteristicile anvelopelor de vară. Chiar dacă pot părea intimidante uneori, marcajele laterale te ajută să înțelegi mai bine care sunt caracteristicile tehnice ale anvelopelor și să alegi pneuri mai bune pentru mașina ta.



Sursa foto: Unsplash.com.

Comentarios


bottom of page