top of page

Cat cantareste o anvelopa?

Updated: Feb 7, 2022




Anvelopele variaza ca marime, tip si alti paramentri si, de aceea, greutatea unei anvelope poate fi intre 6.5 si 80 kg pentru o anvelopa de camion de 24 inch. Ce parti ale structurii anvelopei cantaresc cel mai mult? Sunt mai bune modelele grele? Ce au in comun greutatea si performanta anvelopelor? Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre diferitele greutati ale anvelopelor auto si despre corelatia dintre parametrii acestora.


Greutatea unei anvelope depinde de alegerea producatorilor si de solutiile interne de constructie planificate de catre acestia. Toti producatorii de anvelope sunt obligati sa respecte greutatea asumata initial. Acest lucru este deosebit de important atunci cand o anumita dimensiune a anvelopie este produsa in locuri diferite.


Care este cea mai buna greutate a anvelopelor?


O greutate mai mica a anvelopelor aduce cateva beneficii considerabile. Cea mai importanta este o reducere a rezistentei la rulare, care permite un consum mai mic de combustibil pentru vehiculul insusi. De asemena ajuta la performante mai bune pentru vehicule atunci cand franeaza, accelereaza sau cand se supun manevrelor de directie de precizie. Ajuta la oferitea unui confort mai bun la conducere si o durata de viata mai lunga a suspensiei.


Datorita acestor beneficii, majoritatea producatorilor isi propun sa reduca greutatea anvelopelor cu fiecare noua generatie. Acest lucru duce la parametri de performanta mai buni pentru produs, precum si la costuri mai mici de productie si materiale. Producatorii de anvelope performante folosesc adesea tehnologii si materiale avansate care pot face ca anvelopa sa fie mai scumpa, chiar daca este mai usoara. Acest lucru se datoreaza faptului ca greutatea anvelopelor este un parametru deosebit de important pentru aceste anvelope.


Reducerea greutatii anvelopelor


Dezvoltarea anvelopelor se indreapta in mod clar catre o reducere treptata a greutatii totale a produselor. Majoritatea producatorilor aleg sa reduca greutatea anvelopelor cu fiecare noua versiune.


Exista cateva metode utilizate pentru a reduce greutatea anvelopelor. Ele includ:


1. slabirea anvelopelor, adica reducerea greutatii componentelor individuale (banda de rulate, fata anvelopei, etc)

2. dezvoltarea conceptelor de constructie mai usoara a anvelopelor folosind materiale mai usoare (cabluri din otel sau textile din fibre usoare


Greutatea joaca un rol important in procesul de productie al unei anvelope, in principal din cauza standardelor prestabilite pentru un anumit model. Exista, desigur, posibilitatea unor mici variatii in cadrul tolerantei acceptate. Aceste limite sunt de obicei mai stricte atunci cand vine vorba de anvelopele omologate.


Anvelopele care nu sunt acceptate sunt tratate ca anvelope neconforme si nu sunt puse in vanzare catre clienti. Greutatea prea mica sau prea mare in raport cu anvelopa specificata poate sugera absenta anumitor componente ale anvelopei, utilizarea unor compusi incorecti sau prezenta unui corp strain.


Greutatea medie a anvelopelor auto


Piata anvelopelor auto este diversa, iar numarul de dimensiuni disponibile este foarte mare. De la anvelope de 13 inci pentru masinile de oras mici pana la modele de peste 20 inci pentru SUV-uri. Anvelopele variaza, de asemenea, in greutate


- 155/70R13 catareste aproximativ 6.5 kg

- 175/65R14 catareste intre 6.5 si 7.2 kg

- 195/65R15 cantareste intre 8.2 si 9kg

- 205/55/16 catareste aproximativ 9.5 kg


Anvelopele de 20 inci pot cantari pana la 15 kg.


Comparatia greutatii anvelopelor


Diferente semnificative in masa dimensiunilor individuale rezulta din aplicarea diferitelor solutii intr-un singur model. Unele anvelope trebuie sa ofere performante diferite pentru mai multe tipuri de maxini, precum si sa reziste la viteze si intervale de incarcare diferite. de exemplu, anvelopele cu sarcina suplimentara (XL) vor fi mai grele decat dimensiunea standard.

8,560 views0 comments

Comments


bottom of page