top of page

Ce este acvaplanarea?

Updated: Feb 7, 2022


Ce este acvaplanarea

Daca v-ati simtit vreodata masina scapata de sub control in timp ce conduceti pe suprafete umede sau intr-o acumulare mare de apa, este cel mai probabil sa fi experimentat acvaplanarea. Acvaplanarea este fenomenul rezultat atunci cand apa va separa anvelopele de pamant, provocand pierderea aderentei cu soseaua. Viteza vehiculului, adancimea benzii de rulare si adancimea apei sunt cativa dintre factorii care contribuie la aparitia acestui fenomen.


Cititi mai departe pentru a afla ce este acvaplanarea, cauzele acesteia si cum sa evitati pierderea controlului masinii.


Ce este acvaplanarea?


Atunci cand benzile de rulare ale anvelopelor masinii dumneavoastra nu se pot evacua apa pe care o intalneste, masina incepe sa derapeze, aceasta conditie este cunoscuta sub numele de acvaplanare sau hidroplanare. Cand conduceti pe suprafete umede ale drumului, benzile de rulare ale masinii disperseaza apa si intra in contact cu suprafata drumului. Dar cand exista mai multa apa, presiunea impinge apa sub anvelope, ceea ce face o pelicula subtire intre drum si anvelopa. Datorita acestui fapt, anvelopa isi pierde contactul su soseaua si soferul nu este in masura sa controleze masina, cauzant deraparea autoturismului.


Ce duce la acvaplanare?


1. Viteza marita

Multi factori declanseaza acvaplanarea, cel mai frecvent fiind depasirea vitezei pe drumurile umede. Banda de rulare a anvelopelor din fata ajuta la dispersarea apei intalnite. Viteza crescuta a masinii determina o acumulare crescuta de apa, pe care anvelopa nu poate sa o disperseze, pierzand astfel conexiunea cu suprafata drumului. In aceasta stare, soferul nu poate controla masina, iar aceasta incepe sa alunece.


2. Adancimea si design-ul benzii de rulare

Celalalt factor crucial care duce la acvaplanare este adancimea benzii de rulare a anvelopelor si modelul acesteia. Banda de rulare vine direct in cotact cu suprafata drumului. Daca benzile de rulare ale anvelopei surt uzate, atunci exsita sante mari de acvaplanare. Cu cat anvelopa este mai noua cu atat apa este dispersata mai usor.

Anvelopele au diferide benzi de rulare, pentru a evita acvaplanarea selectati anvelopele care au un design special conceput pentru deplasarea apei.


3. Adancimea apei si calitatea drumului

Exista o relatie directa intre adancimea apei si acvaplanare. Daca adancimea apei este mai mare, sansele de acvaplanare cresc exponential. In termeni simpli, calitatea drumului contribuie, de asemenea, la sansele de aparitie a hidroplanarii.


Cum sa preveniti acvaplanarea?


1. Reduceti viteza

In majoritatea cazurilor hidroplanarea are loc din cauza vitezei crescute. Se recomanda ca in timpul sezonului ploios sau in timp ce conduceti pe suprafete umede ale drumului, viteza de deplasare sa fie lenta sau sub limita de viteza impusa. Incercarea de a depasi alte vehicule prin marirea brusca a vitezei va face sa pierdeti tractiunea si creste probabilitatea acvaplanarii. Incercati sa evitati accelerarea brusca, astfel incat sa nu pierdeti controlul asupra masinii.


2. Selectarea anvelopelor

Aveti grija la alegerea anvelopelor, solicitati sfaturi profesionale atunci cand achizitionati anvelope. Anvelopele de incalta calitate, cu modele adecvate ale benzii de rulare ajuta la prevenirea fenomenului de acvaplanare. Daca benzile de rulare ale anvelopei sunt sub 1.6 mm, atunci aceastea trebuie inlocuite imediat. Anvelopele uzate sau slick sunt mai predispuse la hidroplanare.


3. Efectuati intretinerea regulata a anvelopelor

Este intotdeauna recomandat sa efectuati o intretinere regulata a anvelopelor, dar mai ales inainte de sezonul ploios, cele doua puncte care trebuie verificate sunt echilibrarea rotilor si verificarea unghiulilor. Mai mult, deoarece presiunea in anvelope este un factor important care contribuie la aderenta optima, este recomandat ca anvelopele sa fie umflate corespunzator.


4. Evitati baltile

Pentru a circula pe drumuri acoperite cu apa este nevoie de efort suplimentar si vigilenta. Baltile, gropile si vizibilitatea redusa sut cateva dintre obstacolele pe care le intampinati in timp ce conduceti in sezonul umed. Conducerea prin balti sau acumulari mari de apa determina ca anvelopele sa-si piarda cu totul tractiunea si este posibil sa apara hidroplanarea.


Intra pe www.janta.ro pentru a gasi o gama diversificata de anvelope.

11 views0 comments

Comments


bottom of page