top of page

Ce înseamnă ET la jante? Ce reprezintă ET la jantele auto și ce variante există

Updated: Feb 1


Ce înseamnă ET la jante_ Ce reprezintă ET la jantele auto și ce variante există

Motorul, sistemul de direcție și control, dar și roțile sunt elemente esențiale din angrenajul oricărui autoturism. În cazul roților, acestea sunt formate din mai multe componente, iar fiecare are un rol cheie în vederea asigurării deplasării optime a mașinii. Cele două componente de interes major pentru șoferi sunt jantele și anvelopele. Anvelopele sunt singura parte componentă a unui autoturism care intră în contact direct cu carosabilul.


Este important ca mașina ta să fie dotată cu niște cauciucuri capabile să asigure aderență excelentă la drum. Această capacitate a pneurilor este determinată atât de calitatea lor, cât și de structurile pe care sunt montate. Mai exact, este vorba despre jante. Unul dintre elementele caracteristice ale jantelor este marcajul ET. În continuare, vei putea afla ce semnifică ET la jante, precum și ce înseamnă ET și J la jante auto!



Cuprins




Ce înseamnă ET la jante - semnificația ET și valorile posibile


Atunci când mergi cu mașina în service pentru a face schimbări la nivelul roților, există posibilitatea să te lovești de întrebarea “Ce ET au jantele?“. Firește, pentru a putea să oferi un răspuns clar mecanicilor, ar fi necesar să cunoști ce înseamnă ET la jantele auto. De asemenea, este important să știi unde se găsește ET-ul și cum se interpretează acesta. În continuare, vei putea să descoperi răspunsurile pentru toate întrebările pe care le ai, cu privire la acest concept.


ET la jante - ce înseamnă?


ET este o abreviere, în contextul jantelor auto, pentru termenul german “Einpress Tiefe“. În engleză, traducerea este “OffSet“, iar în română termenul care ar putea fi utilizat este “decalaj“. ET-ul determină distanța dintre zona în care se fixează butucul și axa de simetrie a unei jante. Tot prin ET se determină și punctul maxim de integrare a unei jante în caroseria auto.

1. Ce înseamnă ET la jante - semnificația ET și valorile posibile

Cum se exprimă ET-ul jantei auto?


Așadar, noțiunea de ET este una prin care se determină o distanță între două puncte. La fel ca multe alte astfel de concepte referitoare la componentele unei mașini, ET-ul se exprimă în milimetri sau inci. Vei descoperi, pe parcursul acestui articol, că există și alte marcaje relevante, precum PCD sau J. Aceste valori se exprimă în alte unități de măsură, însă în cazul ET, măsurarea se face în milimetri sau inci, însă cea mai comună variantă pe jantele din România este cea de ET exprimat în milimetri.


Unde se găsește simbolul ET?


Simbolul ET este marcat pe suprafața jantei, iar iar în cazul în care nu reușești să găsești acolo marcajul îl poți căuta și în manualul vehiculului. Ca punct de reper, trebuie să știi că există o etichetă lipită, de regulă, în apropiere zonei de montare a jantelor, care conține și inscripția ET.


Ce înseamnă la jante ET, în funcție de valori


ET este un indicator cu privire la capacitatea jantelor de a oferi mașinii capacitatea de a da randament bun în condiții de trafic dificile, dar și de a oferi confort sporit pasagerilor, pe parcursul călătoriilor efectuate cu autoturismul. Totodată, ET-ul determină și modul în care mașina se poate adapta diverselor tipuri de carosabil pe care ar putea să fie utilizată. ET-ul poate fi de mai multe feluri, astfel:


  • ET zero - aceasta este o valoare des întâlnită, iar ET-ul zero indică faptul că axa de simetrie pe care o are roata este perfect egală cu zona de prindere a butucului.


  • ET pozitiv - dacă suprafața de prindere a butucului este în zona laterală sau în cea din față a jantei, ET-ul va avea o valoare pozitivă, cum ar fi ET 30, ET 50 etc.


  • ET negativ - dacă zona de prindere a butucului este decalată înspre zona din spate a jantei, ET-ul va avea o valoare negativă.


1. Ce înseamnă ET la jante - semnificația ET și valorile posibile (1)

Care este cea mai bună valoare pe care o poate avea ET?


Orice posesor de autoturism își dorește ca jantele pe care le are montate pe mașină să aibă ET de valoare zero. În cazul în care valoarea ET este zero, jantele sunt în stare optimă și nu prezintă riscul apariției problemelor, așa cum este valabil în cazul lui ET pozitiv sau negativ.


Dacă ET-ul jantelor este negativ și depășește valorile considerate a fi normale, vor avea de suferit următoarele aspecte: manevrabilitatea autoturismului în timpul deplasărilor, chiar și la viteze mici, precum și aplicarea unui nivel de stres ridicat pe cuprinsul suspensiei.


Dacă ET-ul jantelor este pozitiv și are valori în afara parametrilor optimi, există riscul apariției de deteriorări, cauzate de frecarea pneurilor de suprafața caroseriei sau a suspensiei.


Totodată, fie că este vorba despre anvelope de vară sau anvelope de iarnă, pneurile se pot defecta. Și dacă sunt instalate anvelope all season, pot să apară frecări ale sistemului de frână cu janta și să se provoace instabilitate sporită a mașinii pe drumuri, indiferent de tipul de carosabil.


Ce reprezintă ET la jante - importanța ET și alte marcaje relevante


Acum că știi care sunt elementele esențiale despre ET-ul la jante, ce înseamnă acest marcaj și care sunt valorile pe care le poate avea, trebuie să cunoști și de ce este important să știi ce înseamnă la jante ET. Un indiciu foarte important este reprezentat de momentul în care este relevant să cunoști ce reprezintă această valoare.


Concret, ai nevoie să poți identifica ET-ul în mod corect atunci când îți dorești să schimbi jantele. Schimbarea jantelor poate să aducă beneficii de ordin estetic, dar și să sporească manevrabilitatea autoturismului. La montarea jantelor noi, se recomandă ca ET-ul acestora să nu varieze cu mai mult de 5 milimetri, prin comparație cu cel al jantelor anterioare.


Dacă acest reper nu este luate în considerare, stabilitatea autovehiculului va avea de suferit. De asemenea, odată ce ai selectat jantele noi pe care le vei instala pe autoturism, trebuie să te asiguri că sunt montate și pneurile care să compatibile cu acestea și să contribuie la o aderență bună la drum.

2. Ce înseamnă ET la jante. Ce reprezintă ET la jante - importanța ET și alte marcaje relevante (1)

Exemple concrete de valori pe care le poate avea la jante ET și ce înseamnă


Așa cum ai aflat anterior, ET-ul jantei poate să fie pozitiv, negativ sau zero, iar cea mai bună variantă pentru care poți opta sunt jantele cu ET de valoare zero. Măsurat în milimetri, de cele mai multe ori, ET-ul transmite anumite informații, iar în cele ce urmează vei găsi exemple pentru fiecare categorie de ET, astfel încât să înțelegi mai bine cum arată inscripția la nivelul jantei.


ET zero - ET0 este modul în care este marcată această categorie de ET pe jantele obișnuite. Suprafața de montaj a jantei este similară cu planul central al piesei, astfel că jantele sunt montate central, între interiorul și exteriorul caroseriei auto, garantând stabilitatea și controlul optim al autoturismului,


ET pozitiv - poți găsi valori ale ET-ului precum ET40, ET50 sau ET60, iar acestea sunt mai încorporate în caroserie decât cele cu ET zero. Suprafața de montaj a jantei va fi spre exteriorul acesteia.


ET negativ - valoarea negativă precum ET-20, ET-30 sau ET-40 este specifică jantelor care ies în afara caroseriei, pentru că suprafața de montaj a jantei este spre interiorul piesei. Acest tip de jante nu sunt obișnuite pentru autoturismele obișnuite, ci reprezintă mai degrabă o preferință a celor care vor să își tuneze mașina.


Orice tip de jante te-ar atrage, din punct de vedere estetic, este foarte important să ții cont de specificațiile tehnice ale mașinii, înainte de a le monta pe aceasta. Verifică recomandările făcute de producător și pe care le poți găsi în cartea autoturismului. Dacă nu ai acces la aceste informații, poți căuta online ce tip de jante se potrivesc pe mașina ta, din punct de vedere al ET-ului.


2. Ce înseamnă ET la jante. Ce reprezintă ET la jante - importanța ET și alte marcaje relevante (2)

Este ET același lucru cu Offset?


În contextul jantelor destinate autoturismului, ET și Offset definesc aceeași caracteristică a acestor componente auto. Diferența dintre cele două noțiuni este reprezentată de faptul că ET este o abreviere pentru noțiunea din limba germană, în vreme ce Offset este termenul englezesc pentru noțiunea de decalaj.


Influențează materialul ET-ul jantei?


Jantele pot fi produse din mai multe tipuri de materiale, iar mulți șoferi se întreagă dacă ce înseamnă ET la jante de aliaj diferă de semnificația valorii la jante din lat material. Răspunsul este unul negativ. Materialele nu influențează ET-ul, iar locul de poziționare a roților se menține constant, indiferent de natura materialului. În același timp, jantele de aliaj sunt mai late, în general, decât cele din oțel. Astfel, apare necesitatea modificărilor lățimii jantei, în unele cazuri.



Ce înseamnă J și ET la jante?


Un alt marcaj important pe care îl poți găsi pe jante este litera J. Aceasta definește tipul de profil al jantei. El indică dimensiunea și forma canalului în care se montează pneumaticul. Spre exemplu, dacă ai o jantă cu marcajul J7, atunci canalul acesteia are o lățime de 7 inci.


Ce înseamnă PCD și ET la jante?


PCD este o abreviere pentru Pattern Circle Diameter, adică Diametrul Cercurilor de Montaj. Această inscripție indică distanța dintre centrul oricăror două găuri de fixare ale unei jante, de pe o linie imaginară care traversează centrul acesteia. PCD este o măsură foarte importantă, atunci când vine vorba despre alegerea jantelor optime pentru o mașină.


Este necesar să existe o potrivire la nivelul distanței și numărului de găuri pentru fixare, de pe suprafața flanșei roților mașinii. În cazul unui PCD de 5 x 112, janta dispune de 5 găuri de fixare, iar distanța dintre ele, măsurată pe un cerc imaginar, are valoarea de 112 mm.


Trebuie să alegi jante cu PCD similar cu cel al mașinii tale, pentru ca montarea să fie sigură și corectă. Poți găsi PCD-ul mașinii în manualul vehiculului.


Ce alte informații trebuie să cunoști despre jante


Pe lângă ce înseamnă ET la o jantă, este important să cunoști și alte detalii despre această componentă a roții mașinii tale. Este vorba despre tipul jantelor, în funcție de modalitatea de fabricare, tipurile de finisaje pe care le pot avea jantele, dar și toate rolurile acestora în ansamblul reprezentat de un autoturism.


În funcție de tipul tehnicii de fabricare a jantelor, există jante tip monobloc, adică dintr-o singură bucată, dar și jante din cel puțin două părți. Din cea de-a doua categorie fac parte și spinnerele, celebre în domeniul jantelor și printre iubitorii de tuning auto. În ceea ce privește împărțirea jantelor pe categorii, în funcție de finisaj, acestea pot să aibă aspect lucios, să fie mate, polisate sau cromate.

2. Ce înseamnă ET la jante. Ce reprezintă ET la jante - importanța ET și alte marcaje relevante (3)

Cele mai moderne modele de jante pe care le poți monta pe autoturismele de ultimă generație sunt cele cu efecte de hologramă. Acestea sunt capabile să genereze un efect estetic remarcabil, care face deliciul în special fanilor tuningului.


Rolurile jantei sunt multiple, iar cel mai important este cel de a contribui la stabilitatea autoturismului. Manevrabilitatea este foarte importantă pentru orice șofer, iar jantele cu un ET de valoare zero este perfect pentru asigurarea aderenței optime a mașinii la drum.


Pentru alegerea unor jante potrivite pentru autoturismul tău, este important să verifici cu atenție indicațiile producătorului, disponibile în cartea mașinii. Alternativ, poți să iei legătura cu un expert în domeniu, care îți poate explica și mai în detaliu ce înseamnă ET-ul la jante și cum poți găsi variantele optime pentru autoturismul tău.

2. Ce înseamnă ET la jante. Ce reprezintă ET la jante - importanța ET și alte marcaje relevante

Deși au capacitatea de a influența în mod semnificativ aspectul estetic al oricărui autoturism, alegerea jantelor nu trebuie să fie făcută în funcție de acest criteriu, ci luându-se în calcul, în primul rând, siguranța. Asigură-te că alegi jante sigure, potrivite cu mașina ta, pentru a putea să beneficiezi de cele mai bune condiții de manevrabilitate, pe orice tip de carosabil.


În concluzie, acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le deții despre ET, ce înseamnă la jante acest marcaj, dar și care sunt celelalte marcaje de importanță capitală, pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să alegi jante noi, care să confere stabilitate autoturismului tău. Pe Janta.ro poți găsi atât jante, cât și anvelope de cea mai bună calitate, pe care să le poți folosi cu succes pentru vreme îndelungată!


Sursa foto: Unsplash.com.

7,990 views1 comment

1 comentário


Dima Viorel
Dima Viorel
08 de jan.

Salut, erau folositoare citeva exemplea, ca exemplu care este diferenta intre ET 20 si ET 40, janta cu ET 20 este mai concava, adica scoasa catre exteriorul caroseriei?

Curtir
bottom of page