top of page

Ce trebuie sa stiti despre anvelopele cu protectie de janta

Updated: Feb 7, 2022


Anvelope cu protectie de janta


Un dispozitiv de protectia a jantei nu este o caracteristica obligatorie a unei anvelope, dar poate fi foarte util. Jantele masinii, in special in traficul urban, sunt expuse la fisuri si abraziuni. Bordurile inalte, rampele si obiectele mici reprezinta o amenintare constanta in fiecare zi.


De ce nu toate anvelopele au protectie pentru janta?


Protectia jantei nu este necesara pentru a mentine starea buna a acestora. Se foloseste de obicei la anvelopele cu profil redus, adica la modelele cu o inaltime relativ mica a peretelui lateral in comparatie cu latimea acestuia. Aceste anvelope sunt cele mai vulnerabile la deteriorari mecanice. In practica, acest lucru inseamna ca acest tip de protectie este frecvent utilizat la modelele cu profil sub 55.


Anvelopele cu profil inalt nu necesita protectie a jantei, deoarece cauciucul lor in cel mai larg punc se extinde dincolo de conturul jantei, creand un scut natural care sa o protejeze impotriva oricarei deteriorari. Un profil mai ridicat al anvelopel creste, de asemenea confortul la volan, reducand zgomotul anvelopelor si oferind performante mai bune pe suprafete neuniforme.


De ce aleg soferii in continuare modele cu profil redus?


Din ce in ce mai multi soferi decid sa sacrifice confortul de conducere pentru o performanta mai buna. Anvelopele cu profil mai mic de 55 ofera aspect atractiv, aderenta superioara pe drumuri uscate si un raspuns mai fiabil.


Rigiditatea lor suplimentara le face mai potrivite pentru stiluri de conducere mai dinamice, dar in acelasi timp sunt mai vulnerabile la denivelari ale drumurilor si daune mecanice.De aceea, majoritatea au o protectie suplimentara sub forma unui protector de janta.


Unele modele de anvelope sunt disponibile atat cu cat si fara protectie pentru janta. Acesta este rezultatul acordurilor dintre producatorii de automobile si producatorii de anvelope. In cazul in care o companie auto poate solicita modelul fata protectie de janta, anvelopele fara protectie pentru janta faciliteaza montarea capacelor.


Cum sa verifici daca anvelopele au protectie pentru janta


Puteti afla cu usurinta daca o anvelopa vine sau nu cun un dizpozitiv de protectie a jantei. Protecia jantei nu este altceva decat un strat suplimentar de cauciuc armat, situat in zona de contact a anvelopei si a jantelor. Structura sa se distinge de restul anvelopei, asa ca o veti vedea cu siguranta.


Anvelopele cu protectie de janta sunt de obicei mai scumpe decat anvelopele care nu au protectie.


Care este cea mai buna utilizare a anvelopelor cu protectie pentru janta?


Anvelopele cu protectie de janta sunt perfecte pentru condusul urban de zi cu zi. Acestea ajuta la evitarea deteriorarilor si a zgarieturilor la parcare sau la depasirea bordurilor inalte. Acestea va vor ajuta sa va bucurati de beneficiile anvelopelor cu profil redus, fara a va face griji cu privire la daune.


Produsele cu profil mai mic de 55 au un aspect atractiv si performante fiabile atunci cand conduceti pe drumuri uscate. Cu toate acestea, protectia jantei este instalata nu doar la modelele cu profil redus. Este disponibil si pentru anvelopele off-road, chiar si cu un profil de 70. Protectia de janta ajuta la reducerea la minimum a daunelor cauzate de denivelari si alte obstacole off-road.


Anvelopele cu una sau mai multe nervuri ridicate la latimea maxima a sectiunii transversale sunt adesea utilizate pentru camionete si remorci. Un strat suplimentar de material in partea cea mai lata a anvelopei il protejeaza impotriva oricarei deteriorari a peretelui lateral si creste cantitatea de cauciuc care trebuie uzata inainte de a lovi in mod repetat o bordura, va avea ca rezultat taierea anvelopei sau expunerea bablurilor sale interioare.




2,955 views0 comments

Comments


bottom of page