top of page

Ce trebuie sa stiti despre latimea anvelopei

Updated: Feb 7, 2022


Jante si anvelope online


Este posibil ca latimea anvelopei sa nu fie ceva la care sa va ganditi des. Cu toate acestea, ar trebui sa fiti constienti de diferenta pe care o poate acea alegerea unei anvelope largi sau inguste in experienta dumneavoastra de conducere. Exista multe persoane care isi fac griji cu privire la implicatiile de siguranta ala schimbarii latimii anvelopelor.


Adevarul este ca toate anvelopele care sunt certificate ca indeplinind standardele europene de calitate sunt sigure. Pur si simplu au puncte tari si puncte slabe diferite. Niciunul dintre acestea nu va afecteaza siguranta pe sosea, dar ar putea afecta cat de placuta este experienta dumneavoastra de conducere sau care sunt cheltuielile viitoare cu privire la anvelope.


Desigu, exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le constientizati si sa tineti cont de ele. Acestea intra in joc atunci cand fac alegeri cu privire la latimea rotii, dimensiunea anvelopei si modificarile sezoniere in special. Din fericire, am consultat experti de la unul dintre cei mai reputati comercianti de anvelope din lume. Sa aflam tot ce trebuie sa stiti despre anvelopa si latimea ei.


De ce soferii isi schimba latimea anvelopei?


Ati putea fi iertat pentru ca ati crezut ca masina are doar capacitatea de a lua o anumita dimensiune a anvelopei. Cu toate acestea, exista multe anvelope de schimb diferite, care vor vi compatibile cu masina dumneavoastra. Puteti utiliza un configurator pentru latimea anvelopelor pentru a va ajuta sa aflati dimensiunile potrivite pentru vehicul.


Exista mai multe motive pentru care multi soferi aleg sa isi ajusteze dimensiunea anvelopei. Lalimea anvelopelor poate afecta multe lucruri, inclusiv:


-nivelurile de zgomot

-consumul de combustibil

-distanta de franare

-probabilitatea de acvaplanare


Ca atare, schimbarea anvelopelor sezoniere este utila pentru, acest lucru poate salva vieti, mai ales in sezonul rece atunci cand zapada si gheata isi fac aparitia. Anvelopele in sine sunt sigure, dar pot imbunatati cat de bine puteti conduce in anumite conditii.


Desigur, aceasta nu este singurul motiv pentru care oamenii isi schimba latimea anvelopei. Unii sunt pur si simplu nemultumiti de estetica jantei standard si a latimii anvelopelor. Multi fac aceasta schimbare impreuna cu alte modificari cosmetice pentru a se asigura ca masina lor este mai personala pentru ei. Isi poate alinia aspectul mai mult ca gusturile tale, daca esti atat de inclinat.


Avantajele si dezavantajele anvelopelor inguste si late


Iata principalele avantaja si dezavantaje ale anumitor combinatii de latime a anvelopei.


Anvelope mai late:


PRO

-distanta scurta de franare

-aderenta mai buna

-manipuleaza mai eficient gropile mici


Contra

-sunt zgomotoase

-rugozitatea drumului este mai vizibila

-cresterea rezistentei la rulare si a consumului de combustibil

-dificulate pe drumurile stricate


Anvelope inguste:


PRO

-mai putin probabil sa apara fenomenul de acvaplanare

-mai silentioasa

-rezistenta la rulare mai mica si consum redus de combustibil

-confort sporti de conducere


Contra

-aderenta slaba in timpul virarii

-distanta de franare mai mare


Dupa cum puteti vedea, schimbarea latimii anvelopei (cel putin in timpul iernii) poate avea beneficii uriase in ceea ce priveste siguranta, confortul si chiar costurile de combustibil. Schimbarea intre ele la momentul potrivit poate reduce, de asemenea, cantitatea de uzura prin care trec anvelopele. Acest lucru va va economisi bani pe termen lung, asigurandu-va ca nu trebuie sa inlocuiti anvelopele la fel de des sau sa asteptati ca acestea sa ajunga intr-o stare atat proasta inainte de a face acea investitie.


Ce trebuie sa luati in considerare atunci cand inlocuiti anvelopele



Anvelope noi

Anvelopele de schimb de diferite dimensiuni pot fi sigure, atata timp cat utilizati dimensiunile recomandate de producator, puteti vedea acest lucru cu ajutorul configuratorul de anvelope disponibil pe site-ul www.janta.ro. Iata cateva alte lucruri pe care ar trebui sa le luati in considerare atunci cand alegeti un set de anvelope:


Indicele de viteza- exista o viteza maxima admisibila pentru oa masina in care sunt montate anumite anvelope.


Indicele de incarcare- verificati indicele capacitatii de incarcare pentru a afla sarcina maxima pe care o poate transporta o anvelopa. Acesta este exprimata in doua sau trei cifre pe partea laterala a anvelopei. Ar trebui sa comparati acest lucru cu greutatea masinii dumneavoastra si cu orice remorca pe care este posibil sa o remorcati.


Dimensiunea cavitatii- poate varia si schimbarea aceste posibilitati este posibila, atata timp cat va asigurati ca echilibrul corect al valorii care formeaza anvelopele este mentinut in mod corespunzator. Cresterea diametrului jante, de exemplu, ar trebui sa reduca profilul modelului pentru a mentine relatia dintre anvelopa si janta. Pe scurt, dimensiunea anvelopei si a jantei ar trebui sa creasca si sa scada proportional pentru a mentine siguranta.


Dimensiunea etrierelor si discurilor de frana- schimbarea diametrului jantei ar putea avea un impact asupra eficientei franelor. Ca atare, este o idee buna sa va asigurati ca dimensiunea instalarii va fi in continuare sigura. Pentru a vedea in mod sigur si simplist daca jantele se potrivesc exact pe masina dumneavoastra folositi configuratorul 3D de jante disponibil pe www.janta.ro.


Una peste alta, schimbarea latimii anvelopelor poate fi o ideea excelenta. Asigurati-va ca luati in considerare toate elementele de sigurant si alegeti in consecinta.


35 views0 comments

Kommentare


bottom of page