top of page

  Cele mai bune anvelope autoutilitare


Imagine de Obi - @pixel8propix pe Unsplash.com


Concepute special pentru vehiculele comerciale, anvelopele autoutilitare sunt esențiale pentru a asigura performanța, siguranța și eficiența mijloacelor de transport. Fie că sunt de vară, de iarnă sau all season, cauciucurile cargo sunt potrivite pentru sarcini grele și pentru condiții variate de drum. Companiile de transport și logistică, serviciile de curierat, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile publice și de întreținere folosesc foarte frecvent autoutilitare pe care le echipează cu anvelope speciale. 


În articolul de mai jos vei descoperi un top al celor mai bune cauciucuri cargo, veii afla care sunt aspectele de care trebuie să ții cont atunci când faci alegerea, ce mărci de anvelope autoutilitare sunt recomandate de specialiști, dar și unele sfaturi utile despre folosirea și întreținerea lor corespunzătoare, pentru a putea fi utilizate pe o perioadă îndelungată. În plus, vei găsi răspunsul la unele întrebări frecvente despre acest subiect de interes. 


Cuprins:


1. Cele mai bune anvelope autoutilitare - Clasificare TOP 3


Anvelopele autoutilitare sunt acele pneuri special concepute pentru vehiculele comerciale (camioane de mici dimensiuni, microbuze etc.). Printre avantajele acestor anvelope cargo se numără: rezistența sporită la uzură și durabilitatea în timp, capacitatea de încărcare mare, tracțiune superioară, aderență ridicată, stabilitate, manevrabilitate, eficiență energetică. Oferta de anvelope autoutilitare este una extrem de bogată, pe piață existând modele de vară, de iarnă, all season, pentru sarcini grele (ideale pentru vehicule cu încărcături foarte mari). 









Produs

Caracteristici

Anvelopele au dimensiunile 195/60R16C 99/97H BSW C PR6;

Nivelul de zgomot este de 72 dB;


Fac parte din clasa D în ce privește consumul de combustibil și clasa A la aderență pe asfalt uscat și umed;


Anvelopele cargo au dimensiunile 195/75R16C 110/108R C M+S PR10;

Nivelul de zgomot este de 71 dB;


Fac parte din clasa D în ce privește consumul de combustibil și clasa C la aderență pe asfalt uscat și umed;

Anvelopele autoutilitare au dimensiunile 205/65R15C 102/100T C M+S PR6;

Nivelul de zgomot este 71 dB;


Fac parte din clasa D în ce privește consumul de combustibil și clasa A la aderență pe asfalt uscat și umed;

PRO

Sunt potrivite oricărui sezon și nu e nevoie să fie schimbate imediat ce carosabilul este acoperit cu zăpadă;

Sunt stabile și dinamice

Oferă economie de combustibil;

Are tracțiune și manevrabilitate superioare pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață;

Sunt robuste și stabile și au capacitatea de a face față sarcinilor grele;

Sunt produse sigure și robuste;

Oferă contact excelent cu solul;

Fac față uzurii și dau o durată de exploatare lungă;

Frânarea pe umed este îmbunătățită considerabil;

Nu sunt foarte zgomotoase;

Contra

Sunt mai zgomotoase comparativ cu alte pneuri.

Nu au tehnologie runflat.

Nu au aderență pe gheață.



1.1. Alte anvelope autoutilitare recomandate de janta.ro


Dacă anvelopele existente sunt deja uzate sau deteriorate, dacă au trecut deja 6-10 ani de când nu au mai fost înlocuite sau dacă tocmai a sosit sezonul rece, înseamnă că este timpul pentru achiziționarea unor cauciucuri noi. Oferta magazinului nostru este bogată, anvelopele puse la dispoziție oferind performanțe optime, siguranță în trafic, eficiența consumului de combustibil, confort și conformitate legală. După ce s-a făcut verificarea specificațiilor vehiculelor se poate trece la consultarea produselor diferitelor mărci recunoscute pentru calitățile lor superioare. Câteva produse de top pot fi consultate mai jos:



Anvelopele cargo au dimensiunile 185/75R16C 104/102R C M+S PR8, fac parte din clasa C pentru consum de combustibil, clasa A la aderență pe asfalt umed și au nivelul de zgomot 73 dB.


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • oferă consum redus de combustibil dacă sunt utilizate conform recomandărilor;

  • este o anvelopă pentru orice anotimp

  • au rezistență sporită la șocuri;

  • permite monitorizarea nivelului de uzură cu ajutorul indicatorului de pe banda de rulare.

  • sunt zgomotoase.



Anvelopele autoutilitare au dimensiunile 195/60R16C 99H/97 C PR6, nivel de zgomot 72dB, fac parte din clasa B ca eficiență la consumul de combustibil și din clasa A pentru aderență sporită pe asfalt umed. 


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • sunt foarte eficiente pe asfalt uscat și umed;

  • oferă un raport bun între performanțe și costuri de exploatare;

  • reduc semnificativ amprenta de CO2

  • sunt rezistente la uzură.

  • sunt mai zgomotoase și nu sunt dotate cu tehnologie runflat.



Anvelopele au dimensiunile 185/75R16C 104/102R BSW C M+S PR8, nivel de zgomot 72dB, clasa C de eficiență la consumul de combustibil, clasa B la aderența pe asfalt umed. Au marcaj M+S.


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • sunt ideale pentru echiparea în sezonul rece a autoutilitarelor ușoare;

  • au aderență foarte bună;

  • rezistența la uzură este sporită.

  • nu au tehnologie runflat.



Anvelopele autoutilitare au dimensiunile 195/75R16, nivel de zgomot 71dB, fiind potrivite sezonului cald. Fac parte din clasa C ca eficiență la consumul de combustibil și din clasa B de aderență la asfalt. 


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • rezistă la o utilizare intensă;

  • consumul de combustibil este ținut la un nivel redus;

  • stabilitatea la rulare este îmbunătățită considerabil;

  • rezistă la acvaplanare.

  • nu este potrivită sezonului rece.



Anvelopele au dimensiunile 195/75R16 și nivel de zgomot 71 dB. Cauciucurile sunt de tip all season și fac parte din clasa C în ce privește eficiența la consum de combustibil și clasa B în ce privește aderența pe asfalt. 


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • pot fi utilizate fără probleme tot timpului anului;

  • au rezistență crescută la exploatare;

  • raportul calitate - preț este foarte bun.

  • nu sunt dotate cu tehnologii de top.


2. Criterii de alegere a celor mai bune anvelope autoutilitare


Alegerea anvelopelor potrivite pentru autoutilitare implică o analiză atentă a diferitelor aspecte, deoarece aceste produse trebuie să fie obligatoriu adecvate cerințelor. Printre aspectele de care trebuie să se țină cont la achiziția pneurilor cargo se numără:


  • Dimensiunile. Anvelopele trebuie să aibă dimensiunile potrivite pentru a asigura performanțele și siguranța autovehiculelor. Pentru a ști exact care sunt dimensiunile potrivite se poate verifica manualul vehiculului sau informațiile de pe plăcuța din interiorul ușii șoferului, acolo unde sunt notate specificațiile corecte;


  • Tipul de anvelope. Pe piață există diferite tipuri de anvelope cargo: de vară (pentru drumuri uscate și umede la temperaturi de peste 7 grade Celsius), de iarnă (tracțiune bună pe zăpadă și gheață), all season (cu performanțe acceptabile în toate condițiile meteo), pentru sarcini grele (ideale pentru vehicule cu încărcături foarte mari) sau all terrain (potrivite mașinilor care operează pe drumuri asfaltate sau neasfaltate deopotrivă);


  • Indicele de sarcină și indicele de viteză. Indicele de încărcare este cel care arată care este greutatea maximă pe care o suportă anvelopa. În funcție de greutatea vehicului și de marfa transportată se va avea în vedere acest aspect. Indicele de viteză se referă la viteza maximă la care cauciucurile pot rula în siguranță;


  • Aderența. Acest aspect este precizat pe eticheta anvelopelor. Dacă produsul ce se dorește a fi achiziționat face parte dintr-o clasă superioară (A, B, C), atunci se va comporta excelent pe asfalt în sezonul respectiv. Dacă face parte dintr-o clasă inferioară, atunci este important să se circule cu atenție, fără să se depășească recomandările producătorului;


  • Durabilitate și rezistență la uzură. Anvelopele pentru autoutilitare trebuie să fie unele robuste, care să facă față tuturor cerințelor mașinilor și șoferilor, în funcție de sezon. Există anvelope premium care au o rezistență sporită la uzură, indiferent de condițiile de drum și au o durabilitate mare în timp. Totuși, pe piață există și alte modele de anvelope, mult mai ieftine, care nu sunt dotate cu diferite tehnologii moderne și care nu sunt foarte rezistente, ceea ce înseamnă că este nevoie de atenție sporită la achiziție pentru a nu fi nevoit proprietarul să facă o nouă investiție curând;


  • Nivelul de zgomot. Anvelopele cu un nivel de zgomot sub 69-60dB sunt silențioase și sunt preferate de șoferi. Dacă depășesc acest nivel, atunci cauciucurile pot deranja auditiv unele persoane mai sensibile.


3. Mărci de anvelope cargo recomandate de Janta.ro


De asemenea, producătorul este considerat foarte important în alegerea anvelopelor de tip cargo, deoarece numele acestuia poate fi garanția achiziționării unui produs de calitate, cu performanțe sporite. Printre mărcile renumite în domeniu se numără Michelin, Sailun, Kumho. 


3.1. Marca Sailun


Acest producător a apărut în China, în anul 2002 și are o reputație solidă în domeniu, în ciuda faptului că a intrat pe piață mult mai târziu comparativ cu nume deja consacrate. Firma produce diferite tipuri de pneuri, printre care și anvelopele cargo, utilizând tehnologii moderne și procese de fabricație foarte avansate. Printre avantajele produselor Sailun pot fi amintite: calitate, durabilitate, performanță decentă în condiții diverse de drum.


3.2. Marca Kumho


Kumho este un producător de anvelope sud-coreean, care a apărut în 1960. Dacă la început activa pe plan local, acum are fabrici în diferite locuri din lume. Firma deține certificări internaționale, anvelopele fiind omologate conform standardelor europene. De remarcat în ce privește anvelopele Kumho este echilibrul între performanțe, durabilitate, preț. 


3.3. Marca Michelin


Marca Michelin a apărut în 1889, în Franța. Printre inovațiile introduse în această industrie se numără anvelopa demontabilă și cea radială. Cauciucurile fabricate sunt potrivite diferitelor tipuri de vehicule (autoturisme, SUV, vehicule comerciale, industriale, avioane, motociclete). Firma investește constant în inovație, câștigând numeroase premii.  


4. Sfaturi utile despre folosirea și întreținerea celor mai bune anvelope autoutilitare


Folosirea anvelopelor autoutilitare trebuie să se facă în conformitate cu recomandările producătorului. Acest lucru va garanta rezistența la uzură și durabilitatea în timp. Specialiștii în domeniu oferă câteva sfaturi utile vis-a-vis de utilizarea și întreținerea lor:


  • Anvelopele trebuie să aibă o presiune conformă specificațiilor producătorului, altfel se vor uza, nu vor fi manevrabile și vor contribui la un consum crescut de combustibil. Astfel, se impune verificarea presiunii periodic (o dată pe lună sau înainte de călătorii mai lungi);

  • Inspectarea regulată a anvelopelor este foarte importantă, chiar dacă sunt noi.

  • Daunele vizibile pot însemna înlocuirea acestora. Dacă adâncimea scade sub 3 mm, atunci cauciucurile trebuie schimbate;

  • Anvelopele trebuie rotite periodic, cam la 10000 km. Acest lucru poate să prelungească durata lor de viață;

  • Roțile autoutilitarei trebuie să fie aliniate corect și echilibrate. Aceste două operațiuni împiedică uzura anvelopelor;

  • Atunci când nu sunt utilizate, anvelopele cargo trebuie depozitate într-un loc răcoros, uscat, lipsit de praf. Pentru a preveni deformările, acestea trebuie să fie depozitate în plan vertical.


În concluzie, anvelopele utilitare trebuie să fie alese cu multă atenție la toate aspectele importante, deoarece doar în acest mod se poate garanta realizarea unei investiții durabile. Întreținerea corespunzătoare și depozitarea corectă nu pot fi uitate, indiferent de tipul de produse achiziționate. 


5. Întrebări frecvente și răspunsuri simple despre cele mai bune cauciucuri autoutilitare



Ce sunt anvelopele cargo?

Cunoscute și sub denumirea de cauciucuri utilitare, anvelopele cargo sunt proiectate special pentru transportul de marfă, oferind performanță și durabilitate în condiții variate de drum. 


Când trebuie schimbate anvelopele autoutilitare?

Anvelopele de acest fel trebuie schimbate atunci când adâncimea benzii de rulare scade sub trei milimetri sau după 6 -10 ani de folosire, dacă nu sunt uzate.


Este obligatoriu să se schimbe anvelopele cargo de vară cu unele de iarnă?

Da, atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă și gheață, deoarece cele de vară nu oferă aderență necesară.


Cum se aleg cele mai bune anvelope cargo?

Cele mai bune anvelope cargo trebuie să se aleagă în funcție de următoarele criterii esențiale: dimensiuni, tip, indice de sarcină, indice de viteză, nivel de zgomot, durabilitate, rezistență la uzură, producător, preț etc. 


Cum se poate prelungi viața anvelopelor autoutilitare?

Prelungirea duratei de viață a acestor produse se poate face prin menținerea presiunii corecte a aerului, rotirea cauciucurilor după 10000 de kilometri, evitarea supraîncărcării mașinii. 






25 views0 comments

Comments


bottom of page