top of page

Cele mai bune anvelope de vară

Updated: Feb 1


Cele mai bune anvelope de vară

Anvelopele sunt acele componente ale autoturismului care oferă călătorii plăcute și sigure către orice destinație. Imediat ce sezonul rece a trecut și primăvara își face simțită prezența, anvelopele de iarnă trebuie schimbate cu cele de vară, special concepute pentru a oferi performanțe ridicate în condiții specifice. Totuși, alegerea lor este vitală dacă șoferii vor să se bucure de o utilizare îndelungată, așa că o scurtă informare va fi de mare ajutor în acest sens. 


În articolul de mai jos vei descoperi un top al celor mai bune anvelope de vară, precum și criteriile de care trebuie să se țină cont în alegerea făcută. De asemenea, vei afla ce mărci sunt recomandate pentru anvelopele de vară, cum și când să le montezi, cum să le folosești și să le întreții pentru a le putea utiliza o perioadă cât mai lungă, precum și unele răspunsuri la întrebări obișnuite despre acest subiect. 


Cuprins:



1. Cele mai bune anvelope de vară - Clasificare TOP 3


Anvelopele de vară sunt acele componente ale autoturismului realizate din cauciuc mai dur decât cel folosit pentru pneurile de iarnă, cu rol de a le îmbunătăți rezistența la uzură și durabilitatea. În comerț există o ofertă bogată de anvelope de vară, care oferă aderență foarte bună pe drumuri uscate, cu un design conceput special pentru a evacua eficient apa și cu o rezistență sporită la temperaturile ridicate din timpul sezonului estival.




anvelope de vara kumho top3


anvelope de vara sailun top2


anvelope de vara michelin top1

Produs

Caracteristici

Anvelopele de vară au dimensiunile 195/65R15;

Fac parte din clasa B de consum și clasa B pentru aderenta pe asfalt umed;

Nivelul de zgomot este 72dB;


Anvelopele de vară au dimensiunile 255/55ZR19, fiind potrivite pentru SUV și 4 x 4;

Au clasa de consum C, clasa de aderenta la asfalt umed B;


Anvelopele de vară sunt dedicate SUV-urilor și au dimensiunile 275/40R20;

Indicele de consum este C, iar cel de aderență pe asfalt umed B;

Au nivelul de zgomot 71dB și clasa de zgomot B;


Pro

Au rezistență redusă la rulare;

Sunt stabile pe uscat, dar și pe ploaie;

Reduc semnificativ consumul de combustibil;

Asigura drenarea eficientă a apei;


Sunt excelente pentru carosabil uscat;

Sunt stabile in timpul virajelor;

Pot fi utilizate intens la viteze ridicate pe autostrada;

Sunt ideale pentru SUV-uri cu aptitudini sportive;


Au întărire;

Oferă aderență optimă pe uscat sau pe asfalt umed;

Sunt stabile la viteze ridicate;

Își păstrează forma la viteză mare;

Nu sunt foarte zgomotoase;


Contra

Nu are performanțe pe carosabil cu zăpadă.

Sunt mai zgomotoase.

Sunt mai scumpe.



1.1. Alte produse recomandate de JANTA.RO


Anvelopele de vară sunt fabricate dintr-un cauciuc mai moale și oferă siguranță maximă pentru acest sezon, avand performanțe excelente la temperaturi maxime. Alte produse recomandate de Janta.ro sunt cele prezentate mai jos:



1.1. cele mai bune anvelope de vara



Anvelopele de vară au dimensiunile 215/60R17 96H, clasa C de consum și clasa B pentru aderența pe asfalt umed, iar nivelul de zgomot este 67dB.



AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • sunt foarte silențioase;

  • au aderență și stabilitate optimă pe timp de vară;

  • sunt performante și confortabile

  • sunt mai scumpe



anvelope de vara michelin top1




Anvelopele de vară au dimensiunile 175/75R16C, indice de consum D, aderență pe asfalt umed C, nivel de zgomot 72dB.



AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • au capacitate de frânare îmbunătățită;

  • oferă siguranță optimă;

  • au risc redus de acvaplanare;

  • asigură tracțiune excelentă, chiar și la încărcătură maximă.

  • nivelul de zgomot este mai mare.



1.1. cele mai bune pneuri




Anvelopele de vară au dimensiunile 275/40R20, consum D, aderență la asfalt umed A și nivel de zgomot 73dB.



AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • sunt performante, speciale pentru SUV premium;

  • oferă cel mai înalt nivel de siguranță;

  • au stabilitate excelentă în viraje.

  • sunt mai zgomotoase.



1.1. cele mai bune cauciucuri de vara




Anvelopele de vară au dimensiunile 195/65R15, consum C, aderență pe asfalt umed C și nivel de zgomot 71dB. 




AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • oferă control foarte bun în viraje;

  • distanța de frânare este excelentă pe carosabil umed și uscat;

  • au durată de viață prelungită;

  • raportul calitate - preț este excelent.

  • sunt eficiente doar pentru autoturismele din clasele mini, compactă și medie.



1.1. cauciucuri



Anvelopele au dimensiunile 185/65R15 88T BSW, clasa C de consum și B pentru aderență la asfalt umed. Nivelul de zgomot este 67 dB.




AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • sunt foarte silențioase;

  • au rezistență mică la rulare;

  • oferă siguranță și confort zilnic;

  • sunt ieftine și bune.

  • nu au diferite tehnologii moderne.



1.1. cele mai bune pneuri vara



Anvelopele au dimensiunile 195/65R15 91H BS, clasa C pentru consum de combustibil și clasa B pentru aderență pe asfalt umed. Nivelul de zgomot este 71 dB.



AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • nu sunt foarte zgomotoase;

  • au stabilitate excelentă pe timp de ploaie;

  • raportul calitate - preț este foarte bun.

  • nu sunt dotate cu diferite tehnologii.



2. Criterii de alegere a celor mai bune anvelope de vară


Anvelopele de iarnă trebuie schimbate când sosește primăvara, deoarece nu mai fac față temperaturilor ridicate ale noului sezon. Astfel, se impune achiziționarea unui set nou de anvelope de vară, ținând cont de anumite considerente:


  • Dimensiunile. Pneurile de vară trebuie să aibă dimensiunile potrivite în funcție de modelul de autoturism deținut. Proprietarul va afla dimensiunile din cartea tehnică, un exemplu în acest sens fiind 195/65R15 (195 este cifra care se referă la lățime, 65 arată înălțimea secțiunii executate transversal pe cauciuc, R15 este valoarea ce reprezintă tipul de construcție și diametrul intern);


  • Indicii de sarcină și de viteză. Anvelopele trebuie să reziste greutății mașinii și dacă este goală, și dacă este plină cu bagaje și pasageri. În acest sens, indicele de sarcină joacă un rol important. Valorile sale pot varia între 60 și 125. Indicele de viteză se referă la numărul maxim de kilometri pe care îl poate suporta anvelopa (valoarea poate varia de la F la Z);


  • Nivelul de zgomot. Pentru a obține un confort audio propriu și pentru pasageri este important ca nivelul de zgomot al anvelopei să fie sub 70 dB, acest indice arătând că este foarte silențioasă. Dacă este mai mare de 75 dB, atunci poate fi considerată zgomotoasă, iar acest lucru ar putea deranja șoferul, pasagerii sau chiar pietonii;


  • Consumul de combustibil. Fiecare anvelopă are specificată clasa de consum ce se poate încadra între A și G. Clasa A este cea mai bună dintre toate și oferă un consum foarte redus, însă aceste anvelope pot fi mai scumpe decât cele din alte clase;


  • Prețul. Cu cât anvelopele sunt mai scumpe, cu atât sunt dotate cu tehnologii moderne și au un nivel de zgomot redus și o clasă de consum sau de aderență mai bune. Este important ca înainte de orice să se analizeze bugetul aflat la dispoziție, astfel încât să se poată lua cea mai bună decizie în acest sens. 



3. Mărci de anvelope de vară bune recomandate de JANTA.RO


Printre cele mai bune mărci de cauciucuri de vară recomandate de janta.ro se numără Michelin, Sailun și Kumho. Aceste branduri se remarcă prin produsele de calitate, dar și prin prețurile accesibile.


3.1. Marca Michelin

Michelin este o companie franceză fondată în anul 1889, recunoscută la nivel mondial. Produsele sale sunt destinate diferitelor tipuri de autovehicule. Firma este recunoscută pentru tehnologiile moderne, dar și pentru că și-a asumat un angajament puternic față de protejarea mediului înconjurător.


3.2. Marca Sailun

Sailun este o companie chinezească, înființată în anul 2002, care produce anvelope de iarnă, vară și all-season. Produsele sale sunt modernizate cu tehnologii și inovații de ultimă oră și sunt supuse unor teste corecte pentru a asigura performanța și siguranța. În prezent pneurile Sailun pot fi găsite în peste 150 de țări din întreaga lume.


3.3. Marca Kumho

Kumho este o companie sud-coreeană, care a apărut în anul 1960. Printre tehnologiile introduse de această firmă se numără ESCOT, recunoscută pentru îmbunătățirea durabilității și eficienței energetice. Calitatea produselor sale a făcut ca firma să primească numeroase premii, astfel încât astăzi și-a extins prezența în peste 180 de țări la nivel mondial.



4. Recomandări despre montarea, folosirea și întreținerea anvelopelor de vară


Montarea anvelopelor de vară se va face doar după ce s-a sfârșit sezonul rece și nu mai este nevoie de prezența pneurilor de iarnă. În acest mod se va evita primirea unor amenzi usturătoare, deoarece legislația românească impune prezența cauciucurilor de iarnă atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, polei, gheață etc. Instalarea lor trebuie să fie făcută la un service sau la o vulcanizare de către personalul specializat, deoarece acesta știe cel mai bine cum să ajusteze presiunea, să le echilibreze etc. Desigur, legea nu interzice ca montarea anvelopelor să se facă și în regie proprie.


Anvelopele de vară trebuie folosite în conformitate cu recomandările producătorului pentru a le oferi o perioadă cât mai îndelungată de viață. În acest sens, specialiștii recomandă să fie utilizate ținând cont de limitele de viteză, deoarece vitezele ridicate pot mări temperatura pneurilor, acestea uzându-se mai repede. De asemenea, se vor evita supraîncărcarea autoturismului peste indicele de sarcină admis, manevrele bruște, virajul la viteză mare sau frânarea excesivă. 


Întreținerea anvelopelor de vară se va face pentru a evita o uzură prematură și pentru a păstra autoturismul în parametrii optimi. Câteva recomandări în acest sens pot fi consultate mai jos:

  • se inspectează regulat pneurile pentru a se observa dacă nu prezintă cumva urme de uzură pronunțate sau dacă nu trebuie să fie înlocuite cu unele noi;

  • se curăță regulat de diferite particule ce ar putea să le deterioreze într-un fel sau altul sau care le-ar reduce eficiența;

  • se verifică periodic dacă sunt echilibrate corect, acest lucru eliminând posibilele vibrații evitând uzura neuniformă;

  • se va verifica presiunea anvelopelor și se va corecta acest aspect dacă situația o cere;

  • se vor păstra în spații uscate, în huse sau în picioare.


 

În concluzie, imediat ce anotimpul cald a sosit este indicat să se monteze anvelopele de vară pe autoturism. Alegerea lor trebuie să se facă în funcție de criteriile menționate mai sus, astfel încât proprietarul să se bucure de siguranță și de confort sporit. 


Surse foto: janta.ro, unsplash.com

 

5. Răspunsuri scurte la întrebări frecvente despre cele mai bune anvelope de vară


1. Care sunt cele mai bune cauciucuri de vară?

Cele mai bune anvelope de vară sunt cele care oferă proprietarului un raport calitate - preț excelent.


2. Care sunt cele mai bune cauciucuri: de vară sau all season?

Cauciucurile all-season pot fi utilizate pe tot parcursul anului, însă cele de vară sunt mult mai indicate pentru utilizat vara, deoarece au performanțe mai mari. 


3. Cum se întrețin optim anvelopele de vară?

Anvelopele de vară se întrețin printr-o inspectare regulată, prin menținerea unui aliniament corespunzător, prin curățarea periodică și depozitarea corectă.


4. Cum se aleg cele mai bune pneuri de vară?

Cele mai bune pneuri de vară se aleg în funcție de sfatul specialiștilor, ținând cont de anumite aspecte importante: dimensiuni, indice de sarcină, indice de viteză, consumul de combustibil, nivelul de zgomot, brand, preț.


5. Este obligatoriu să montezi pe mașină cauciucuri de vară?

Nu, legea nu stipulează această obligație, dar specialiștii le recomandă, deoarece sunt mai eficiente, oferind printre altele aderență optimă pe asfalt umed sau uscat și un consum redus de combustibil.


6. Cine montează anvelopele de vară?

Anvelopele pot fi montate de proprietar în propria curte sau la un service autorizat. Totuși, se recomandă ca pneurile să fie puse la vulcanizare sau la service, deoarece personalul de aici știe exact ce parametri trebuie să respecte pentru buna lor funcționare.

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page