top of page

Cum functioneaza o anvelopa run flat

Updated: Feb 7, 2022




Anvelopele run flat au aparut prima data la mijlocul anilor 1980, dar acum sunt mai populare ca niciodata. Unii producatori de automobile le folosesc ca anvelope de echipare originala pentru vehiculele noi. Haideti sa aflam ce avantaje si ce dezavantaje au acest tip de anvelope si modul in care utilizarea acestora afecteaza conducerea.


Ce sunt anvelopele run flat?


Anvelopele Run Flat sunt anvelope cu care puteti sa rulati dupa ce au fost intepate, astfel incat sa aveti timp sa ajungeti la un service auto sau sa gasiti o zona sigura in care sa inlocuiti anvelopa cu defect.


Totusi, nu puteti conduce la nesfarsit cu o anvelopa lovita, verificati specificatiile producatorului pentru a aflat cat de mult puteti circula cu o anvelopa run flat. Anvelopele Bridgestone run-flat vor permite functionearea continua chiar si dupa pierdere partiala sau totala a presiunii din pneu. Puteti conduce 80 de km la o viteza maxima de pana la 80 km/h.


Cum functioneaza anvelopele run-flat?


Exista doua tipuri primare de sisteme de anvelope run-flat: sistemul autoportant si sisemul inelar de sustinere.


La majoritatea sistemelor de rulare autoportante, anvelopa are o constructie mai solita a peretilor laterali, care va continua sa sustina masina in caz de pierdere a presiunii. Aceasta constructie permite functionarea continua dupa pierderea presiunii aerului la o viteza si o distanta specificata de catre producator.


Pe de alta parte, sistemele de anvelope run-flat cu inel de sustinere folosesc un inel de cauciuc dur sau o alta structura care poate sustine greutatea vehiculului in conditii de pierdere de aer.


Intrucat anvelopele continua sa aiba performante, chiar daca sunt lovite, toate anvelopele run-flat, indiferent de tipul de sistem specific, pot fi utilizate numai pe un vehicul echipat cu un sistem de monitorizare a presiunii in pneuri (TPMS). Acestea va avertizeaza imediat ce una dintre anvelope pierde presiune. Fara ea, s-ar putea sa nu stiti ca rulati cu o anvelopa subumflata.


Beneficiile anvelopelor run-flat


Nu trebuie sa inlocuiti imediat anvelopa care a suferit o intepatura, astfel veti fi scutiti sa schimbati anvelopa in conditii periculoase sau inconfortabile. Acesta este probabil cel mai mare beneficiu al anvelopelor run-flat si este unul dintre motivele pentru care au fost proiectate. Cu anvelopele conventionale, trebuie sa inlocuiti imediat anvelopa sau sa apelati la un serviciu de tractare sau service mobil daca nu aveti roata de rezerva.


Intr-o situati de perforare, anvelopele run-flat sunt mai stabile decat anvelopele conventionale. Intrucat sunt concepute pentru a va sustine vehiculul chiar si atunci cand acestea nu au presiune, anvelopele run-flat va ajuta sa va mentineti un control mai bun.


Pe masura ce consumatorii continua sa evalueze siguranta ca prioritate pentru un vehicul, se asteapta sa creasca popularitatea anvelopelor run-flat.


Puteti achizitiona anvelope run-flat accesand site-ul www.janta.ro

21 views0 comments

Comments


bottom of page