top of page

Cum sa pregatiti anvelopele de iarna pentru sezonul rece

Updated: Feb 7, 2022


Anvelope de iarna


Alegerea anvelopelor de iarna potrivite va poate imbunatati semnificativ siguranta la volan. Daca va intrebati daca anvelopele pe care le detineti sunt inca in stare buna, consultati un sepcialist pentru a vedea daca aveti nevoie de un set nou de anvelope pentru a va mentine in siguranta.


Verificarea starii anvelopelor de iarna inainte de inceperea sezonului este o necesitate. Numai anvelopele de iarna selectate corespunzator va pot garanta siguranta pe timp de iarna imprevizibila. Starea lor este cel mai bine sa fie verificata inainte de sezonul rece, astfel incat sa poata fi inlocuite sau reparate la timp daca este necesar.


Anvelope de iarna- verificarea starii acestora


Cel mai sumplu mod de a verifica daca anvelopele de iarna sunt inca bune de utilizat este sa le examintati cu atentie. Inspectia atenta va dura cateva minute si va va permite sa evaluati complet starea acestora.


Cum sa va examinati anvelopele de iarna rapid si eficient? Iata cateva sfaturi:


1. Curatati anvelopa de praf si pietricelele lipite intre benzile de rulare, puteti spala si anvelopa. Folositi produce care nu vor deteriora anvelopa. Unii detergenti pot accelera procesul de imbatranire a cauciucului, de aceea este mai bine sa folositi agenti de curatare dedicati.


2. Verificati vizual starea anvelopei si verificati adancimea benzii de rulare in mai multe locuri. Anvelopele de iarna se pot uza inegal, deci verificati-le in mai multe locuri.


3. Daca gasiti umflaturi, taieturi sau blocuri rupte, mergeti la un service profesionist pentru a verifica problema. Anvelopele deteriorare pot fi deosebit de periculoase iarna.


Cat de adanca este banda de rulare a unei anvelope noi de iarna?


Adancimea banzii de rulare a anvelopelor noi de iarna difera in functie de model, dar cel mai adesea este intre 8 si 10 mm. Deci, cand este cel mai bine sa inlocuiti vechile anvelope de ianra? Expertii sugereaza cumpararea unui nou set de anvelope atunci cand adancimea benzii de rulare este de aprixumativ 4-4.5 mm pentru anvelope de iarna si 2 mm, pentru anvelopele de vara. In majoritatea tarilor europene, adancimea minima admisa a benzii de rulare este de 1.6 mm.


Banda de rulare a anvelopei este esentiala pentru asigurarea sigurantei la volan in timpul iernii. Din pacate, anvelopele se uzeaza in utilizarea de zi cu zi. De aceea, banda de rulare trebuie verificata in mod regulat, deoarece doar anvelopele pastrate in conditii bune garanteaza ca acestea vor fi sigure, vor avea o aderenta mai buna si vor putea preveni acvaplanarea.


Recomandari anvelope ianra


Care este cea mai mica banda de rulare admisa pentru anvelopele de iarna?


Adancimea corecta a benzii de rulare este deosebit de importanta pentru anvelopele care sunt utilizate pe zapada, deoarece functioneaza in conditii mult mai extreme decat anvelopele de vara. Pe masura ce banda de rulare se uzeaza, anvelopele de iarna isi pierd proprietatile, ceea ce impiedica siguranta la volan. Luand in considerare ultimile teste, cea mai mica limita operationala a benzii de rulare a anvelopei este de 4.5 mm. Anvelopele de iarna cu banda de rulare mai mica isi pierd tractiunea si pot fi periculoase in conditii dificile.


Pentru a verifica adancimea benzii de rulare a anvelopelor, puteti utiliza un etrier, creion sau chibrituri. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa introduceti un creion in santul benzii de rulare a anvelopei si sa marcati adancimea bencii de rulare, apoi sa masurati distanta marcata cu o rigla.


Cati ani pot dura anvelopele de iarna?


Adancimea benzii de rulare nu este singurul aspect care trebuie luat in considerare la verificarea anvelopelor. Anvelopele deteriorare trebuie, de asemenea, inlocuite. In special, anvelopele de la producatori neverificati tind sa aiba o durabilitate mai mica. Nu toate anvelopele ieftine sunt de calitate scazuta, dar merita sa va ganditi cu atentie inainte de a cumpara asfel de modele. De obicei, cel mai bine este sa cumparati anvelope de iarna de la producatori consacrati (Falken, Nexen, Kumho, Sailun, GITI, GT Radial, Michelin, Continental, etc).


Anvelopele de iarna vechi cresc riscul de accident in timpul conducerii. Cauciucul sufera un proces de imbatranire destul de rapid: se presupune ca durata maxima de viata a anvelopelor este de cinci ani de cand au fost montate pe masina si rulate. Dupa aceasta perioada, anvelopa nu mai ofera o aderenta optima, chiar daca banda de rulare a anvelopei este suficient de adanca.


Pentru a va asigura siguranta in timp ce conduceti este de asemenea important sa aveti presiunea potrivita in anvelope.


Gasiti anvelope de iarna de la producatoru consacrati accesand site-ul www.janta.ro



Anvelope iarna


コメント


bottom of page