top of page
JANTA.RO

Jante indoite si anvelope dezechilibrate. Totul despre vibratia masinii

Updated: Feb 7, 2022




Fie ca se intampla doar la anumite viteze sau conditii specifice, oricand simtiti vibratii la volan trebuie sa stiti dinainte ca nu este un semnal bun.


Ce inseamna cand masina vibreaza?


Raspunsul scurt? Ar putea fi cateva lucruri diferite, dar primul lucru pe care trebuie sa il verifici sunt anvelopele. Atunci cand anvelopele unei masini sunt dezechilibrate, acestea pot cauza tot felul de virbatii, severitatea acestora poate varia exact in functie de cat de dezechilibrata este anvelopa, printre alte probleme mai tehnice.


Pe scurt, o anvelopa dezechilibrata poate avea ceea ce se numeste "dezechilibru static" si dezechilibru dinamic".


-dezechilibrul static este atunci cand o anvelopa dezechilibrata vibreaza si se clatina intr-o miscare in sus si in jos in timpul rotatiei.


-dezechilibrul dinamic este atunci cand o anvelopa dezechilibrata se clatina si se agita intr-o parte in alta in timp ce se roteste.


Combinate, aceste forte pot face ca masinile si camioanele usoare sa vibreze destul de semnificativ.


Cum sa va dati seama ca o anvelopa este dezechilibrata


Daca incercati sa va dati seama de sursele vibratiei unei masini, va trebui sa va asigurati ca geometria rotilor si componentele suspensiei nu sunt afectate.


Suporturile vechi ale motorului pot provoca zgomot si vibratii, dar, de obicei, nu vor vor vibra in acelasi mod in care o anvelopa o va face daca este dezechilibrata. Acest lucru se datoreaza faptului ca un vehicul vibreaza in general de la anvelope dezechilibrate la viteze mai mari de 50 km/h.


Daca iesiti in afara partii carosabile sau trebuie sa conduceti pe drumuri de pamant, noroiul se poate acumula si se poate aduna pe interiorul jantelor. Acest lucru poate adauga o distributie inegala a greutatii si poate crea un dezechilibru in anvelope. Puteti folosi un furtun cu presiune pentru a indeparta orice urma de noroi si a reduce starea autoturismului la normal. Acelasi lucru este valabil si pentru zapada si gheata in conditii grele de iarna.


Indiferent daca este vorba de o vibratie minora, este ceva de care trebuie sa ai grija cat mai curand posibil. Conducerea cu anvelope care sunt dezechilibrate poate provoca o uzura neuniforma a anvelopelor si un consum crescut de combustibil si poate duce chiar la distrugerea anvelopelor.


Simtome ale jantelor indoite


Poate ca nu ai vazut o groapa masiva in mijlocul drumului datorita faptului ca era acoperita cu apa sau noroi, sau poate ai trecut peste o bordura inalta si ai atins janta masinii. In urma acestor situatii poti lovi jantele.


O janta indoita poate provoca o varietate de simptome, in functie de greavitatea acesteia. Unele dintre aceste simtome includ:


-vibratii simtite la volan sau scaune in functie de janta lovita

-uzura neuniforma a anvelopelor

-zgomot crescut la rulare, inclusiv zgmote care se aud in interiorul masinii

-cresterea consumului de combustibil

-manevrabilitate scazuta


In timp ce jantele indoite trebuie, in general, sa fie reparate la un service autorizat, centrele de service sunt uneori capabile sa foloseasca un instrument special pentru a indrepta jantele de otel. Din pacate, alte materiale, precum aluminiul, din care sunt fabricate jantele din aliaj aftermarket nu sunt suficient de solide pentru a putea fi indreptate.


Puteti achizitiona jante din aliaj, jante din otel, anvelope sau roti complete accesand site-ul www.janta.ro

3,533 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page