top of page

M+S si 3PMSF: explicarea marcajelor anvelopelor

Updated: Feb 7, 2022


Semnificatia marcajelor anvelopelor de iarna


Alegerea anvelopelor potrivite pentru autovehiculul dumneavoastra poate fi un proces care necesita mult timp, mai ales daca aveti nevoie de anvelope care sa functioneaze bine in conditii dure de iarna. Conducerea pe un drum inzepezit nu este o elaxare nici macar pentru un sofer cu experienta, asa ca asigurati-va ca dumneavoastra, si masina dumneavoastra sunteti bine pregatiti pentru diferite conditii de iarna.


Cititi in continuare pentru a vedea la ce ar trebui sa va concentrati atunci cand cautati modelul de anvelope auto. Ce instamna macajele M+S si 3PMSF de pe anvelope si de ce sunt importante pentru siguranta dumneavoastra?


Multi ani lipsa unei standardizari adecvate in marcarea anvelopelor a fost destul de stresanta pentru clienti. A fost dificil sa se faca dinstinctia intre modele pentru diferite anotimpuri. Situatia s-a imbunatatit in 2012, cand Uninea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite au introdus reglementari pentru etichetarea anvelopelor de iarna.


Cu toate acestea multi soferi inca nu stiu cum sa citeasca marcajele anvelopelor stampilate pe peretele lateral al unei anvelope si cum sa verifice daca este potrivit pentru conditiile de iarna.


Cum puteti recunoaste o anvelopa de iarna?


De la anvelopele de iarna avem nevoie de siguranta garantata, chiar si in cele mai dificile conditii, cand drumurile sunt acoperite de zapada sau gheata. Usurinta in manevrabilitate si virajele fiabile sunt importante pentru soferi, dar parametrul cheie este franarea in conditii dificile de iarna. Franarea eficienta este cel mai bun indicator al calitatii anvelopelor.


Acest parametru este relativ usor de verificat, o masina echipata cu anvelope de iarna se poate opri complet mai depede decat daca ar fi echipata cu anvelope de vara. Anvelopele concepute pentru vreme rece ofera pur si simplu o mai buna aderenta si tabilitate pe sosea odata cu venirea iernii.


O anvelopa cu marcajul M+S este potrivita pentru toate conditiile?


Raspunsul este: nu neaparat.



Semnificatie M+S anvelope

Ce inseamna atunci marcajul M+S? Acesta inseamna "Mud + Snow", dar aceasta este doar o declaratie a producatorului ca produsul functioneaza in noroi si zapada mai bine decat modelele obisnuite. Aceste lucru poate fi inselator.


Cand cumparati anvelope, retineti ca M+S este marcat pe toate anvelopele de iarna, dar nu toate anvelopele cu marcajul M+S au proprietati de iarna.


Veti gasi, de asemenea, marcajul M+S pe unele anvelope all season. Marcajul este utilizat si la modelele vandute pe piata SUA, chiar daca acestea nu statisfac nevoiele soferilor in sezonul de iarna.


In general, anvelopele M+S ar trebui sa aiba un compus de cauciuc foarte moale si o banda de rulare cu caneluri adanci si un model special pentru a asigura o performanta mai buna pe zapada. Din pacate, aceste caracteristici sunt verificate prin teste standardizate si pot fi nesigure.


Trebuie sa ne bazam doar pe dreclaratia producatorului? Ce este 3PMSF



Semnificatie 3PMSF anvelope

Pentru a satisface toti soferii, a fost introdus marcajul 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake), care este un simbol de fulgi de zapada usor de recunoscut, cu trei varfuri in fundal. Acesta este singurul element marcat care confirma parametrii reali de iarna ai unei anvelope.


Modelele cu acest marcaj sunt potrivite pentru conditii meteorologice exigente si isi pastreaza performantele la temperaturi sub zero grade. Simbolul 3PMSF este standardizat si controlat de autoritatile UE, ceea ce garanteaza ca produsul indeplinseste conditiile de testare riguroasa si este adecvat pentru functionare in conditii meteorologice dificile.


Ce conditii trebuie sa indeplineasca un producator de anvelope pentru a utiliza simbolul 3PMSF pe produsele lor?


Producatorii de anvelope care doresc ca produsele lor sa poarte simbolul 3PMSF trebuie sa fie testati riguros. Condorm amendamentelor Ordonanta CEE-ONU, anvelopele de iarna trebuie sa indeplineasca un nivel specific de performanta pe zapada. Testele se concentreaza in principal pe franare si tractiune.


Testul ISO avansat verifica sensibilitatea anvelopei pe suprafete inzapezite s inghetate. Anvelopa testata este comparata cu un model de referinta si se obtine un rezultat pozitiv atunc cand performanta sa este mai buna cu 25% decat rezultatele anvelopei de referinta in cel putin sase din zece teste.


Care sunt conditiile de testare a anvelopei?


Testul trebuie efectuat pe o pista plana acoperita de zapada, cu un gradiment de maxim 2 grade si cu lungimea si latimea adecvate. Stratul de zapada trebuie sa fie compus din:


-strat compact, care are o grosime de cel putin 3 centimetri

-stratul de suprafata care este de aproximativ 2 centimetri


In timpul testului, temperatura aerului, masurata la 1 metru deasupra solului, ar trebui sa fie intre -2 grade si -15 grade, iar temperatura zapezii, masurate la o adancime de aproximativ 1 cm, ar trebui sa fie intre 4 grage si -15 grade. Se recomanda evitarea schimbarilor puternice de vant, lumina soarelui si umiditatea in timpul testului.


Doar un produs certificat poate fi marcat cu simbolul 3PMSF, oferind o alegere sigura pentru perioada de iarna solicitanta.


Cum se intrepreteaza rezultatele testului?


Produsele pot fi considerate adecvate pentru utilizare in conditii severe si inzepezite numai atunci cand indicele sau de tractiune pe zapada este mai mare decat indicele anvelopei de referinta.


Indicele de tractiune poate fi, de asemenea, determinat folosind metoda de masurare a tractiunii pe zapada. In acest caz, anvelopa testata trebuie sa atinga un indice de 1.10, ceea ce inseamna depasirea modelului de referinta cu 10%.


Din pacate rezultatele testelor specifice nu sunt dezvaluite, deci nu stim ce modele au obtinut cele mai bune rezultate in timpul procesului de aprobare. Cu toate acestea, puteti obtine unele informatii despre performanta anvelopelor din testele realizate de organizatiile si revistele auto.


Anvelopele cu marcaj M+S sunt destinate utilizarii diferite de modelele produse de obice pentru iarna. Cautati intotdeauna simbolului fulgului de zapada cu trei varfuri in fundal. Doar 3PMSF garanteaza potrivirea anvelopelor pentru conditii exigente de iarna.


Ce anvelope sunt cele mai bune pentru conditiile de iarna?


Daca doriti sa conduceti cu incredere si siguranta in locuri acoperite de zapada, alegeti intotdeauna anvelopele cu simbolul 3PMSF. De asemenea, atunci cand planificati o deplasare mai lunga, asigurati-va ca roata de rezerva se va descurca si in conditiile de rum de iarna.


In general, toate modelele de iarna si unele anvelope de ultima generatie ( de exemplu Falken FK-510, FalkenHS-01, Nexen WINGUARD SNOW G 3 WH21) oferite de marii producatori si vandute in Europa, au marcaje M+S si 3PMSF.


Anvelope potrivite pentru iarna



Comments


bottom of page