top of page

NOKIAN vine în România


Nokian Tyres va investi 650 de milioane de euro la Oradea pentru a crea prima fabrică de anvelope cu zero emisii CO2 din lume.

De ce vine Nokian în România? După o ieșire categorică din Rusia în 2022, Nokian Tyres a anunțat marți, 17 ianuarie 2023, mutarea operațiunilor în România și o investiție de 650 de milioane de euro la Oradea, pentru a crea o fabrică nouă cu zero emisii CO2 și o capacitate de peste 6 milioane de anvelope anual.

Aproximativ 80% din anvelopele Nokian destinate autoturismelor erau produse în fabrici din Rusia. Nokian Tyres depindea de aceste fabrici pentru a acoperi atât nevoia pe piața europeană, cât și cererea din zona de afaceri Rusia și Asia, care reprezenta 20% din vânzări. Ca răspuns la invazia rusească a Ucrainei, mai multe companii au anunțat retragerea din Rusia, însă foarte puține și-au întrerupt complet activitatea în țara cu pricina. Nokian Tires, în spiritul finlandez specific, și-a inchis rapid și fără echivoc toate operațiunile din Rusia și Belarus, cu prețul unor pierderi de peste 200 de milioane de euro. Astfel, s-a creat nevoia pentru o nouă platformă central-europeană care să acopere o parte din producția de peste 17 milioane de anvelope sistată brusc în Rusia. România, poziționată la granița estului cu vestul, membră UE și NATO, cu asirații la Spațiul Schengen și în curs de aderare la OCDE, cea mai puternică organizație care reunește economii reprezentând 90 la sută din investițiile străine directe la nivel global, dar și cu resurse, know-how și istoric bogat în ceea ce privește producerea de anvelope, a reprezentat alegerea perfectă, atât pe termen scurt, cât și ca investiție sigură pe termen îndelungat. Această investiție este o decizie strategică semnificativă care ne permite o creștere viitoare. O unitate de producție de talie mondială în Europa este un pas esențial pentru a obține capacități suplimentare și pentru a crea o platformă de producție echilibrată, pe măsură ce începem să construim noua Nokian Tyres fără Rusia”, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.

De ce vine Nokian la Oradea?


Pentru a contracara rapid efectele ieșirii din Rusia, Nokian Tyres vrea să înființeze o unitate noua de producție în Oradea, pentru a acoperi peste 6 milioane de anvelope de vară, all season și de iarnă, cu planuri de extindere a capacității de producție în anii ce vor urma.


Nokian Tyres a identificat necesitatea de a selecta o locație care să răspundă cerințelor companiei pentru construirea unei unități de capacitate mare de producție anvelope în apropierea unei autostrăzi/șosele cu 4 benzi, cu conexiune feroviară la fața locului, conexiuni disponibile la utilități în capacități adecvate și suficientă suprafață parcelară disponibilă pentru achiziționare/utilizare, cu posibilitatea de extindere ulterioară. Europa Centrală este o piață importantă pentru noi, iar această investiție demonstrează angajamentul nostru față de această piață. Noul sediu va fi amplasat strategic, aproape de clienții noștri. După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și a mai multor factori, cum ar fi disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, operațiuni de aprovizionare Nokian Tyres.


Ce înseamnă venirea companiei Nokian pentru România?


În primul rând, Nokian Tires intenționează să construiască în România prima fabrică de anvelope cu zero emisii de CO2 din lume, a căror lucrări sunt programate să înceapă în prima jumătate a acestui an, cu primele anvelope comerciale disponibile la începutul lui 2025. Statul român participă cu un ajutor de stat de aproape 100 de milioane de euro care, odată ce va fi autorizat de Comisia Europeană, va fi plătit în perioada 2023-2028. Investiția va genera aproximativ 550 de locuri de muncă, cu un salariu mediu brut anunțat mult peste media națională, 2.070 de euro lunar, față de media națională raportă în august 2022, de 1.229 euro / lună. Astfel, în următorii 9 ani (2023-2032), Ministerul Finanțelor apreciază că statul român va colecta de la Nokian Tyres Europe Operations SRL contribuții salariale de peste 52,63 milioane euro, iar impozitul incasat pe profitul companiei se va ridica la 16,37 milioane euro. Pentru aceeași perioadă, Ministerul Finanțelor estimează în valoare de 69 milioane euro contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres PLC, iar impactul asupra economiei locale este cuantificat la 147 milioane euro.


Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual.


21 views0 comments

Comentarios


bottom of page