top of page

Notiuni de baza despre dimensiunea jantelor

Updated: Feb 7, 2022




Exista multe lucruri de luat in considerare atunci cand alegeti un set nou de jante pentru masina dumneavsoastra. factori precum stilul, finisajul si detaliile pot influenta janta pe care decideti sa o puneti pe vehicul. Cu toate acestea, cel mai important factor este alegerea unei jante care se monteaza sigur. Jantele trebuie sa fie compatibile cu autoturismul selectat si cu anvelopele, indiferent de preferintele de stil.


Dimensiunile principale ale jantelor sunt urmatoarele: diametrul, latimea, distanta dintre prezoane si offset-ul. Toate aceste dimensiuni individuale se reunesc pentru a forma dimentiunea jantei, iar punerea pe masina a unor jante cu dimensini incopatibile poate fi nesigura.


Pentru simplitate vom prezenta datele tehnice pentru o janta cu dimensiunile 8X18 5/112 40 mm


Diametrul jantelor


Diametrul jantelor din exemplul de mai sus este 18. Definitia diametrului jantelor este distanta, exprimata in inci, masurata pe suprafata jantei. Doar jantele si anvelopele cu acelasi diametru pot fi montate in siguranta impreuna. O diferenta de diametru de jumatate de centimetru poate duce la o situatie nesigura.


Latimea jantelor


Latimea jantelor este distanta, in centrimetri, dintre marginile jantei unde se monteaza anvelopa. Latimea jantelor din exemplul prezentat este 8 inci. Latimea jantelor are un efect direct asupra locului de montare a anvelopelor. Prin variatia latimii jantelor, acesta va mari sau micsora locul de contact al anvelopei, ducand la modificari ale caracteristicilor de manevrare ale vehiculului.


Distanta dintre prezoane


Modelul de distante dintr prezoane din modelul nostru este 5/112, este alcatuit din doua diametre. Primul numar 5, indica numarul de gauri de prindere a jantei. Al doilea numar, 112, indica distanta in milimetri de la o gaura la alta fata de janta. Modelul de prindere al jantelor trebuie sa se potriveasca cu modelul de prindere al autoturismului pe care este montat. Daca exista chiar o usoara diferenta intre modelul de prindere al jantelor si cel al masinii vor exista probleme majore la deplasar, iar posibilitatea ca roata sa ramana in siguranta pe vehicul este minimizata.


Offset-ul jantei


Offset-ul se refera la distanta in milimetri de suprafata de montare a rotii si de linia centrala a jantei. In exemplul nostru offset-ul este de 40 mm. A avea un decalaj corect este esential pentru montarea eficienta a jantelor. Offset-ul determina locul in care se afla ansamblul anvelopei si a jantei in raport cu suspensia si aripile vehiculului. Exista diferite tipuri de offset: pozitive, zero si negative.


Toate aceste dimensiuni sunt foarte importante pentru a determina daca o anumita janta se potriveste sau nu cu masina. Verificarea compatibilitatii trebuie verificata inintea achizitionarii jantelor noi. De asemenea, este esential sa va asigurati ca jantele si anvelopele au o latime compatibila si au acelasi diametru.


Site-ul www.janta.ro dispune de un configurator virtual 3D de jante in care puteti gasi cu usurinta jantele care se potrivesc 100% cu masina dorita. Nu trebuie sa stiti datele tehnice ale masinii, doar configurati vehiculul cu datele solicitate (model, marca, anul fabricatiei si motorizare), iar configuratorul va reda doar optiunile care se potrivesc cu autoturismul dumneavoastra. De asemenea, veti vedea si dimensiunile anvelopelor care se potrivesc cu fiecare model de janta.

206 views0 comments

Comentários


bottom of page