top of page

Recomandari pentru mentinerea corecta a presiunea aerului in anvelope

Updated: Feb 7, 2022




Mentinerea presiunii corecte a aerului in anvelope este o parte inmportanta a intretinerii masinii. Acest lucru poate parea o prioritate scazuta in programul zilnic, dar mentinerea presiunii corespunzatoare a aerului in anvelope ete importanta deoarece ajuta la:


1. Siguranta

2. Optimizarea performantelor anvelopelor

3. Imbunatatirea economiei de combustibil

4. Imbunatatirea manevrabilitatii si a performantei in timpul conducerii

5. Extiderea duratei de viata a anvelopelor

6. Mentinerea directiei

7. Imbunatatirea capacitatii si stabilitatii in viraje


Anvelopele dumneavoastra sunt umfltate in mod corescpunzator atunci cand presiunea aerului este cea recomandata de producator si apare pe usa stanga a masinii sau in manualul masinii. Placutela sau manualul ar trebui sa enumere gamele corespunzatoare atat pentru anvelopele din fata, cat si pentru cele din spate, deoarece acestea pot fi diferite. Prin mentinerea presiunii corespunzatoare va veti asigura ca anvelopele se uzeaza uniform, asigura o deplasare lina si scade consumul de combustibil ceea ce va ajuta sa economisiti bani pe termen lung.


Pe langa cresterea economiilor si sigurantei, o presiune adecvata a anvelopelor ajuta si la mediu. Se estimeaza ca majoritatea soferilor pierd pana la 10-50% din durata de viata a anvelopei din cauza inflatiei. Pastrarea unvelopelor umflate corect le extinge durata de viata, ceea ce inseamna ca mai putine anvelope ajung in depozitele de deseuri sau ca gunoi. Atunci cand un vehicul ruleaza cu anvelope subumflate, motorul trebuie sa arda mai mult combustibil pentru a-l alimenta corespunzator. Prin menzinerea presiunii adecvate a aerului, va exista o scadere a consumului de combustibil, contribuind la conservarea resurselor naturale si la eliminarea unei cantitati mai mici de deseuri.


Anvelope subumflate VS anvelope supraumflate


Evitati sa conduceti cu anvelopele sumbumflate su supraumflate. Ambele scenarii pot reduce perfomantele anvelopei si pot determina uzura lor mai rapida.


Subumflarea cauzeaza o manevrare deficitara, cresterea consumului si un risc ridicat defectare a anvelopelor. Acestea sunt expuse in mod obisnuit la stres si la impacturi care por reduce presiunea aerului. Uneori, un cui mic, surub sau alt obiect poate sa intre in anvelopa si sa actioneze ca un dop ineficient. Acest lucru ar putea determina ca anvelopa sa piarda treptat aer intr-o anvelopa fara macar sa observati. Anvelopele pierd, de asemenea, continuu presiunea din cauza permeabilitatii, un proces natural in care aerul iese din peretele lateral din cauciuc solid al anvelopei. Vremea poate afecta si presiunile. O scadere cu 10 grade a temperaturii poate scadea presiunea aerului cu 1 psi (0.068 bari).


Supraumflarea are efecte adverse asupra anvelopelor, inclusiv o calatorie neconfortabila, manevrare slaba si uzura neuniforma. Supraumflarea apare atunci cand anvelopele sunt umflate cu o presiune care depaseste limita maxima impusa de catre producator. Unii soferi isi pot umfla anvelopele in mod eronat dupa ce au citit presiunea maxima de pe anvelopa. Acest numar reprezinta presiunea maxima a anvelopei, nu gama recomandata de producator. Nu uitati sa verificati intotdeauna manualul masinii pentru a verifica presiunea corecta a anvelopelor.


Verificati regulat presiunea aerului


Verificarea regulata a presiunii aerului din avenlope este o sarcina importanta, dar multi soferi o ignora frecvent. Necesitatea mentii presiunii adecvate este adesea amanata pana cand este prea tarziu, iar soferii s-ar putea confrunta cu o explozie sau chiar cu o banda de rulare care se desprinde.


Soferii trebuie sa fie constienti de faptul ca anvelopele pierd in fiecare zi cantitati mici de presiune intr-un proces numit permeatie. Unii factori care contribuie la pierderea presiunii aeurlui sunt:


1. Temperaturi mai scazute pot cauza contractarea aerului din anvelope

2. Schimbarile sezoniere sau de altitudine pot provoca o scadere a presiunii

3. Resturile rutiere, cum ar fi cuie mici, suruburi, pot strapunge o anvelopa si pot actiona ca un dop, in aceasta situatie, presiunea aerului poate scadea lent si chiar poate sa nu fie detectata


Cum sa umflati corect anvelopele


Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa verificati si sa va unflati anvelope.


Investiti intr-un manometru precis pentru verificare aerului. Unii oameni cred ca pot verifica presiunea corecta a aerului pur si simplu utitandu-se la anvelope. Altii se bazeaza pe contoare de aer din statiile de benzina, dar acestea pot fi extrem de inexacte din cauza abuzului sau a expunerii la mediu. In schimb, realizati citiri corecte si eficiente cu un manometru de calitate.


Verificati presiunea anvelopelor dupa orice crestere sau scadere brusca a temperaturii. Schimbarile meteo sau altitudinea pot determina o scadere a presiunii. Ca regula generala, fiecare diferenta de temperatura de 10 grade modifica presiunea anvelopelor.


Elaborati si respectati o rutina de verificare a anvelopelor, ca regula generala, trebuie sa efectuati o verificare a presiunii cel putin o data pe luna. Acest interval va va permite sa verificati presiunea suficient de regulat pentru a mentine presiunea recomandata a aerului. Nu uitati sa va verificati si anvelopa de rezerva, deoarece cu siguranta nu doriti o rezerva intutilizabila sau nesigura intr-o situatie de urgenta.



33 views0 comments

Comments


bottom of page