top of page

Schimbarea si montarea anvelopelor de iarna

Updated: Feb 7, 2022


Anvelope de iarna


Atunci cand montati anvelopele de iarna, ar trebui sa inlocuiti intotdeauna toate cele patru anvelope. Montarea a patru anvelope de iarna va garanteaza cea mai buna tractiune posibila.


Montarea a patru anvelope de iarna


Anvelopele de iarna sunt optimizate pentru conditiile si temperaturile sezonului rece. Inlocuind toate cele 4 anvelope cu anvelope de iarna, imbunatatiti tractiunea atat a partii din fata, cat si a celei din spate a masinii. Acest lucru ajuta la o mai buna manevrabilitate si ofera siguranta sporita in conditii de iarna. Daca toate cele patru anvelope de iarna nu sunt instalate in acelasi timp, acestea ar putea schimba drastic modul de manipulare a masinii in conditii de iarna.


Cand montati doar doua anvelope de iarna pe vehicul, indiferent daca acestea sunt instalate pe puntea din fata sau puntea din spate, caracteristicile de manevrare ale masinii vor fi afectate. Indiferent de autovehicul, cu tractiune fata, tractiune spate sau tractiune integrala, puntea cu anvelopele de iarna nu ar functiona sincronizata cu puntea opusa. Din acest motiv se recomanda intotdeauna motarea simultana a tuturor celor patru anvelope de iarna pentru o manevrabilitate optima.


Montarea a doua anvelope de iarna pe spate


Montarea a doua anvelope de iarna poate duce la manevrabilitate si tractiune nepotrivite. Exista o conceptie gresita conform careia sunt necesare doar doua anvelope de iarna pe puntea motrice a unui vehicul. Acest lucru a fost considerat adevarat in trecut, cand anvelopele de iarna nu asigurau un nivel atat de ridicat de aderenta. Odata cu progresele in tehnologiea anvelopelor de iarna, aceasta practica nu mai este adevarata si poate fi nesigura.


Pe un vehicul cu tractiune spate, daca aveti doar doua anvelope de iarna pe puntea spate poate rezulta o stare de subtraversare. Subtraversarea este atunci cand anvelopele din fata au o aderenta mai mica pe drum decat anvelopele din fata. Acest lucru va face ca masina dumneavoastra sa nu vireze si sa nu se opreasca asa cum a fost intentionat, ceea ce va duce la un control redus sau deloc al masinii.


Montarea a doua anvelope de iarna pe spate


Pe orice masina, anvelopele din spate au de obicei o tractiune mai mica decat anvelopele din fata. Acest lucru este valabil din mai multe motive. Unul dintre ele este ca motorul masinii este de obicei in partea din fata. Greutatea motorului va ajuta la apasarea anvelopelor pe drum, ducand la o tractiune mai buna.


Un alt motiv pentru care anvelopele din spate nu au la fel de multa aderenta ca cele din fata, majoritatea franarii si directia se face cu anvelopele din fata. Prin urmare, daca ati montat anvelope de iarna doar pe aprtea din fata a masinii rezulta o suprasolicitare severe. Suprasolicitarea este atunci cand partea din spate a masinii pierde tractiunea si se roteste lateral. Acest lucru este denumit in mod obisnuit "tetaque" si duce adesea la pierderea completa a controlului masinii.


Cand trebuie montate anvelopele de iarna?


Multi soferi asteapta prima ninsoare sa se gandeasca la anvelopele de ianra. Cel mai bine este sa achizitionati si sa instalati anvelopele de iarna odaca ce temperaturile scad in mod constant sub 7 grade. La aceasta temperatura, anvelopele de vara sau all season se rigidizeaza si incep sa piarda aderenta. Acest lucru duca la franare, virare si aceeleratie mai putin fiabile.


Puteti achizitiona anvelope de iarna pentru toate dimensiunile accesand site-ul www.janta.ro

32 views0 comments

Commentaires


bottom of page