top of page

Senzor mic. Impact mare.

Updated: Feb 7, 2022


Jante din aliaj cu senzori de presiune


Urmeaza perioada in care trebuie sa efectuati schimbarea obligatorie a anvelopelor. Si este bine sa verificati si senzorii de monitorizare a presiunii in anvelope.


Montarea anvelopelor merge mana in mana cu un senzor TPMS!. De sase ani incoace, sistemele de monitorizare a presiunii in anvelope (TPMS) sunt o caracteristica standard obligatorie pentru autoturismele din intreaga Europa. Acest lucru afecteaza schimbarea anvelopelor. Cand temperaturile incep sa scada sau sa creasca, este timpul ca proprietarii de masini sa isi echipeze autoturismele cu anvelope de iarna sau de vara. Ceea ce majoritatea nu stiu: impreuna cu anvelopele trebuie adaugati si senzorii de presiune in pneuri, care este o caracteristica obligatorie pentru autoturismele nou inmatriculate incepand cu noimebrie 2014. Acestia garanteaza siguranta doar daca functioneaza corect. In unele state membre UE, un sistem TPMS nefunctional este considerat o defectiune majora la inspectia masinii.


Senzori de presiune in anvelope


Componenta principala a TPMS sunt senzorii electronici care monitorizeaza permanent presiunea anvelopelor in timpul conducerii, raportand aceaste informatii unei unitati de control din masina. In sistemele de masurare directa acestea includ senzor speciali TPM care sunt integrati in anvelopa sau supapa anvelopei, in timp ce sistemele indirecte utilizeaza senzori ABS si senzori de control al tractiunii. Acestea masoara viteza de rotatie a rotilor pe baza careia TPMS indirect calculeaza presiunea anvelopei. Indiferent de masurarea directa sau indirecta, abaterile de la punctul de referinta vor fi semnalizate de catre un bec de pe tabloul de bord. Cauza ar trebui sa fie inspectata imediat si abaterea rectificata, anstfel incat avelopele sa poata pastra masina in siguranta pe banda. Pentru ca sistemul sa ramana functional pe termen lung, TPMS-urile directe trebuie sa respecte urmatoarele cerinte la fiecare schimbare a anvelopelor.


In senzorii TPM care utilizeaza capace metalice de supapa, toate partile din jurul senzorului/supapei trebuie reinoite, deoarece sunt deosebit de predispuse la imbatranire si influente de coroziune, de exemplu de soare sau de sare. In acest scop, in functie de senzor, sunt disponibile kituri de service speciale care includ toate piesele care necesita inlocuire. In general, toate acestea sun garnituri, tija supapei sau capacul. Este in interesul tau sa fii atent la ingrijirea si intretinerea corespunzatoare a senzorilor de presiune. Nu in ultimul rand deoarece un sistem nefunctional de monitorizare a presiunii in anvelope este consideral o defectiune majora la inspectia tehnica in unele tari europene. Acest lucru inseamna pierdere de timp si cheltuieli care pot fi evitate cu usurinta.


Senzori de presiune metalici


Senzorii cu supare de fixare din cauciuc necesita reinoirea supapelor, asa cum se intampla la fiecare schimbare a anvelopei. In general, toate atelierele sunt incurajate sa efectueze o verificare TPMS in timpul inlocuirii anvelopelor utilizand un sistem direct de monitorizare a presiunii in anvelope. Doar daca urmati instructiunile producatorului, va fi asigurata functionalitatea continua a sisetemului de monitorizare a presiunii in anvelope, ceea ce duce in cele din urma la o protectie eficienta impotriva daunelor sau accidentelor cauzate de acestea.


Senzori de presiune ALCAR


Sistemele de monitorizare a presiunii in anvelope sunt obligatorii de sase ani pentru masinile noi. Pe de o parte, aceasta inseamna ca tehnologia din ultimii ani s-a imbunatatit si, pe de alta parte, acum este pe cale sa inceapa asa numita faza de inlocuire, adica bateriile isi vor pierde capacitatea, ceea ce nesita inlocuirea tuturor senzorilor. Pentru a simplifica acest proces in cadrul atelielelor, printre alti furnizor, ALCAR (al caror senzori ii gasiti la achizitionarea de jante de pe site-ul www.janta.ro) a oferit senzori de calitate superioara pentru piata secundara. Acestea sunt disponibile la fiecare distribuitor specializat bine aprovizionat.



Senzori de presiune in anvelope ALCAR


Comments


bottom of page