top of page

Top 10 sfaturi pentru ingrijirea anvelopelor

Updated: Feb 7, 2022

Sfaturi simple despre ingrijirea anvelopelor pentru a va ajuta sa va mentineti sanatatea anvelopelor.



Ingrijirea anvelopelor


Ingrijirea si intretinera anvelopelor sunt cele mai importante aspecte pentru o calatorie sigura si confortabila. Iata cateva dintre sfaturile interesante despre ingrijirea si intretinerea anvelopelor care va vor asigura ca anvelopele masinii dumneavoastra sunt sanatoase pentru a oferi tot ce este mai bun.


10 sfaturi importante pentru ingrijirea anvelopelor


1. Verificati si mentineti presiunea corecta a anvelopelor masinii.

Presiunea adecvata a anvelopelor ajuta la oferirea de performante optime. Fiecare automobil are o presiune recomandata care asigura un confort ridicat la volan, siguranta si o eficienta inbunatatita a consumului de combustibil. Mentinerea unei presiuni recomandate ajuta la cresterea duratei de viata a anvelopei. Mai mult, conducerea cu anvelope cu presiune scazuta duce la degradarea anvelopelor, iar la presiune ridicata duce la vibratii nedorite ale masinii in timpul conducerii. Este recomandat verificarea constanta a presiunii anvelopelor la un service specializat sau cu ajutorul unui monometru adecvat.


2. Verificati adancimea benzii de rulare a anvelopei.

Banda de rulare a anvelopelor face contact direct cu suprafata drumului si ajuta la mentinerea masinii stabile in diferite conditii de drum. Banda de rulare mai profunda ofera aderenta si perormanta maxima. Daca adancimea benzii de rulare ajunge sub 1.6 mm, atunci este important sa inlocuiti anvelopele cu unele noi. Modelele noi de anvelope au indicatori de uzura a benzii de rulare dispuse pe canelurile benzii. O buna practica este sa se verifice de catre tehnicieni uzura anvelopelor.


3. Rotirea periodica a anvelopelor

Pozitiile anvelopelor ar trebui modificate la un anumit interval. Modelul dupa care trebuie rotite anvelopele depinde de tipul de vehicul si ar trebui sa se realizeze conform instructiunilor producatorului. Rotati anvelopelor asigura o uzura uniforma a anvelopelor. De asemenea, ajuta la prelungirea de viata a acestora.


4. Aliniera si echilibrarea rotilor.

Intretinerea anvelopelor include, de asemenea, alte doua servicii importante: aliniera si echilibrarea. In procesul de aliniere a rotilor, unghiurile sunt reglate corespunzator pentru confort maxim la mers sitabilitate imbunatatita. Anvelopele nealiniate sunt mai predispuse la uzura, ofera viraje slabe pe suprafete umede, punand astgel in pericol siguranta soferului si a pasagerilor. Celalalt serviciu care ar trebui luat in considerare este echilibrarea anvelopelor. Acestea se dezechilibreaza din cauza uzurii neuniforme a anvelopelor, a vehiculului care loveste o bordura, gropi, etc., care provoaca vibratii la podea si la directie. Ambele servicii de intretinere se realizeaza de obicei simpultan si ajuta foarte mult la eliminarea vibratiilor.


5. Conducerea in limita de viteza.

Conducerea rapida nu numai ca va compromite siguranta, ci afecteaza si durata de viata a anvelopelor. Atunci cand loviti gropi la o viteza crescuta se deterioreaza necorespunzator structura anvelopei. Franele bruste si conducerea agresiva au un impact mare asupra peretilor laterali ai anvelopei. Prin urmare, incetiniti in avand ori de cate ori va indreptati de o deteriorare a drumului.


6. Evitati rotirea extrema a anvelopelor.

Acesta este un caz cand masina dumneavoastra se blocheaza in noroi sau zapada. Pentru a iesi din aceasta situatie, accelerati puternic, ceea ce duce la rotirea excesiva a rotilor. Acest lucru supraincalzeste anvelopele datorita frecarii sporite si provoaca daune grave. Daca va aflati in acest tip de situatie incercati sa faceti miscari usoare inainte si inapoi pentru a va elibera masina.


7. Intretineti regulat anvelopele.

Efectuati o inspectie regulata a anvelopelor pentru a-i mari durata de viata. Uzura anvelopelor este doar unul dintre factorii care indica starea de sanatate a anvelopelor. Este intotdeauna recomandat sa efectuati o intretinere periodica a anvelopelor. Un specialist va va ajuta sa cunoasteti starea de sanatate a anvelopelor si va recomanda de asemenea cele mai bune solutii de urmat.


8. Evitati suprancarcarea masinii.

Manualul proprietarului masinii oefra informatii importante despre masina. In manual sunt mentionate si limitele de incarcare, nu va supraincarcati niciodata masina, deoarece provoaca stres excesiv asupra anvelopelor si a altor piese auto. Rezultatele supraincarcarii includ, de asemenea, un consum cresuct de combustibil, o manipulare slaba si deteriorarea anvelopelor. Pentru orice masina, este esential sa achizitionati anvelope cu capacitate de incarcare adecvata pentru a asigura o distributie si functionare corecta a incarcaturii.


9. Anvelopele trebuie sa aibe aceeasi dimensiune.

Este intotdeauna recomandat ca acelasi tip si dimensiune de anvelope sa fie utilizate pe un vehicul. Anvelopele originale furnizate de producatorul auto indeplinesc toate cerintele si ofera performante optime in conditiile mentionate de producator. Astfel, atunci cand inlocuiti anvelopele, alegeti o marca similara sau cea care corespunde tuturor specificatiilor.


10. Nu intarziati repararea anvelopelor.

O anvelopa care a suferit daune minore, cum ar fi o perforare, mici fisuri sau taieturi poate si reparata. Este important sa le reparati imediat, deoarece conducerea cu o anvelopa lovita duce la cresterea daunelor care apoi devin ireversibile si anvelopa trebuie inlocuita. De exemplu, conducerea conducerea cu o anvelopa lovita duce la slabirea peretilor laterali, iar o anvelopa cu peretii laterali loviti nu mai poate fi reparata. Prin urmare, reparati anvelopa perforata imediat.


Ingrijirea anvelopelor este la fel de importanta ca ingrijirea masinii. Astfel, aveti grija de anvelopele dumneavoastra pentru a va bucura de un condus confortabil.


Puteti comanda anvelope auto de pe www.janta.ro

27 views0 comments

Comments


bottom of page