top of page

Tot ce ar trebui sa stiti despre depozitarea anvelopelor

Updated: Feb 7, 2022


Depozitarea anvelopelor


Din cand in cand, soferii trebuie sa schimbe anvelopele din diferite motive. Ce mai adesea se datoreaza faptului ca se schimba anvelopele de iarna cu anvelopele de vara si invers. Daca anvelopele sunt inca in stare buna pentru vara/iarna viitoare, le puteti depozita acasa sau la un hotel de anvelope.


Multe service-uri auto ofera o serie de servicii suplimentare, inclusiv livrarea cu monaarea anvelopelor si depozitarea anvelopelor si jantelor auto. Acest lucru poate costa putin in plus pentru fiecare articol stocat, dar aceasta solutie este cu siguranta mai convenabila pentru cei cu spatiu de depozitare limitat acasa.


Cu toate acestea, multi soferi care au conditii potrivite prefera sa-si depositeze anvelopele la subsol sau in garaj. Ambele optiuni au avantaje si dezavantaje, dar ar trebui sa va amintiti intotdeauna ca depozitarea adecvata este esentaiala pentru mentinerea calitatii si starii anvelopelor sau a rotilor complete, astfel incat acestea sa reziste mai mult timp.


Cum se pregatesc anvelopele pentru depozitare


Cauciucul poate fi afectat negativ de diferite substante chimice, inlusiv benzina, ulei si solventi, astfel incat anvelopele trebuie spalate bine inainte de depozitare.


Puteti face acest lucru folosind apa caldusa amestecata cu o solutie speciala pentru spalarea anvelopelor. Pur si simplu curatati anvelopele cu ajutorul unui burete sau perie si, dupa spalare, o clatire aprofundata va indeparta orice spuma ramasa. Daca utilizati un instrument de spalat cu presiune, pastrati-o la o distanta minima de 30 cm de anvelopa, deoarece aceasta va preveni deteriorarea.


Apropo de deteriorari, orice uzura a anvelopei va fi mault mai vizibila dupa spalare. Acesta este un moment bun pentru a inspecta cu atentie fiecare anvelopa pentru a vedea orice urma de uzura sau probleme. De asemenea, puteti profita de aceasta ocazie pentru a indeparta orice pietre care au ramas intre blocurile benzii de rulare, precum si pentru a verifica daca au fost deteriorate anvelopele.


Daca intentionati sa stocati rotile complete, luati in considereare si utilizarea unei perii fine pentru a curata cu atentie fiecare colt al jantelor.


Dupa spalare, merita conservate anvelopele folosind produse cosmetice auto special concepute in acest scop. Acest lucru va proteja impotriva factorilor externi daunatori si va prelungi durata de viata a anvelopelor. Inainte de a aplica orice produs, asigurati-va ca cititi instructiunile de utilizare, deoarece fiecare articol are propria metoda de utilizare recomandata.


Inainte de a lua alte masuri, lasati anvelopele sa se usuce.


Cum se depoziteaza anvelopele cu si fara jante


Va puteti pastra anvelopele fara jante sau sub forma de roti complete. Retineti insa ca exista diferenta in ceea ce priveste conditiile in care ar trebui sa stocati cele doua optiuni.


Anvelopele fara jante trebuie depozitate vertical, in picioare pe benzile de rulare, iar pozitia lor trebuie schimbata din cand in cand, de preferinta de cel putin o data pe luna. Puteti, de exemplu, sa le rotiti cu 90 de grade. O alta soluti buna este plasarea anvelopelor pe un suport, astfel incat acestea sa fie la cativa centimetri deasupra solului. Alternativ, le puteti agata si de tavan, ceea ce va va economisi spatiu.


Rotile complete trebuie asezate intr-o gramada, una peste alta. Puteti aseza o bucata de carton pentru a proteja anvelopa din partea inferioara de frecarea cu podeaua, care nu este mereu neteda sau curata. Alta bucati de carton pot fi, de asemenea, introduse intre roti astfel incat acestea sa nu se atinga.


Aceste roti pot fi, de asemenea, agatate de carlige sau suporturi speciale disponibile la un pret avantajos la diverse magazine online.


Reguli pentru depozitarea anvelopelor cu jante. Daca depozitati rotile complete exista cateva reguli specifice pe care ar trebui sa le respecati:


1. Rotile nu trebuie depozitate pe verticala

2. Jantele trebuie agatate de carlige

3. Alternativ, puteti stoca rotile orizontal (stivuite), dar acestea trebuie modificate la fiecare patru saptamani pentru a evita deformarea anvelopei inferioare.


Dezi emrita sa investesti in doua seturi de roti complete pentru a nu fi nevoit sa schimbi anvelopele mereu, nu fiecare sofer vrea sa faca asta. Alternativ, va puteti pastra anvelopele jara jante. Pentru a depozita corect o anvelopa fara janta urmariti intructiunile de mai jos:


1. Anvelopele trebuie depozitate vertical, nu pe orizontala

2. Nu trebuie agatate de carlige

3. Anvelopele trebuie rotite la fiecare patru saptamani, intr-un grad rezonabil de mare


Cum se pregatesc jantele din aliaj pentru depozitare


Jantele din aliaj necesita multa atentie, in special atunci cand sunt folosite spalatorii automare. Praful si alte murdarii se acumuleaza in adanciturile jantelor si, dupa ceva timp, pot deveni dificil de indepartat. Cel mai bun mod de a curata jantele din aliaj este cu produse special concepute in acest scop, deaorece ingredientele lor sunt capabile sa indeparteze murdaria persistenta fara a deteriora suprafata jantei. Incercati sa nu pulverizati prea mult pe anvelopa.


Intindeti produsul pe intreaga suprafata a jantei folosind o perie fina. Aveti grija sa nu treceti cu vederea orice adancituri sau alte locuri greu accesibile. Asteptati cateva minute si clatiti jantele. Daca este necesar, repetati acest proces, deoarece unele straturi de murdarie ar putea fi mai greu de indepartat. Alte timpuri de murdarie pot necesita utilizarea unei paste foarte abrazive sau a unor produse de indeprtat specializate.


Dupa spalarea jantelor, este recomandat sa le conservati folosind un produs care impiedica depunerea de murdarie. Astfel de produse de curatare sunt disponibile in special pentru jante, sau puteti folosi un produs utilizat pentru suprafete cu proprietati similare lacului caroseriei.


Pentru a va lustrui jantele, aplicati o cantitate mica de ceara, fie frecand cu mana, fie folosind un instrument special de lustruit sferic. Acest instrument va poate ajuta sa accelerati semnificativ lucrarea atunci cand utilizati modele simple de jante, dar chiar si atunci va fi, fara indoiala, necesar sa finalizati sarcina manual, folosind o carpa, in toate colturile jantei. Daca nu aveti timp puteti folosi ceara lichida, care nu necesita lustruire in acest mod.


Cum se pregatesc jantele din otel pentru depozitare


Jantele din otel nu necesita la fel de multa intretinere ca jantele din aliaj. Cu toate acestea, trebuie spalate bine cu apa si solutie speciala pentru jante, aplicate cu ajutorul unui burete sau perie. Acesta este un pas important, deoarece jantele de otel murdare si umede pot rugini, chiar si atunci cand sunt tinute in depozit. Prin urmare, dupa ce v-ati asigurat ca jantele sunt curate, le puteti pastra in siguranta.


Care sunt cele mai bune conditii pentru depozitarea anvelopelor?


Conditiile in care ar trebui depozitate anvelopele sunt reglementate de standardele internationale. Cerintele majore includ:


1. O temperatura constanta, moderata intre -5 si +25 grade

2. O umiditate maxima a aerului de 70%

3. un spatiu de depozitare departe de sursele de caldura, cum ar fi cazane si radiatoare

4. O zona de depozitare interioara, depozitarea anvelopelor in exterior nu este in general recomandata deoarece expunearea la lumina soarelui accelereaza procesul de imbatranire a cauciucului

5. Un spatiu de depozitare departe de solventi, produse petroliere si dispozitive care produc efecte de ozon, cum ar fi transformatoare si generatoare

6. Un spatiu de depozitare care este erisit ocazional sau are o ventilatie moderata


Unii experti recomanda, de asemenea, plasarea anvelopelor in huse din plastic care le protejeaza impotriva diferitilor factori externi, cum ar fi murdaria si radiatiile UV. Amintiti-va totuti, ca anvelopele si jantele trebuie sa fie complet uscate atunci cand sunt plasate in aceste huse. In loc de huse din plastic, puteti utiliza si huse textile, care au de obicei un maner pentru a usura transportul anvelopelor.


Producatorii de automobile au adesea propriile metode si conditii de depozitare strict definite, pe care le impun de obicei comerciantilor.


In ceea ce priveste imbatranirea anvelopelor, testele efectuate de Michelin si alte organizatii de testare a anvelopelor, cum ar fi ADAC, au aratat ca procesele de imbatranire a anvelopelor stocate sunt mul mai lente decat anvelopele utilizate. Potrivit cercetatorilor, nu se produc modificari in primii trei ani in care sunt depozitate anvelope noi. Cu alte cuvinte, o anvelopa folosita timp de 3 saptamani are o varsta la fel de mare ca o anvelopa depozitata un an intreg. O anvelopa folosita doar o saptamana, dar subumflata cu 35%, imbatraaneste la fel ca o anvelopa dupa un an de depozitare.


Acest lucru arata ca este important ca soferii sa fie bine informati cu privire la conditiile de depozitare recomandate, dar in majoritatea cazurilor, atat timp cat isi depoziteaza rotile complete si anvelopele masinii intr-un mod adecvat, soferii se pot astepta ca acestea sa isi prelungeasca durata de utilizare.


Consecintele depozitarii incorecte a anvelopelor


Indiferent daca sunt folosite sau nu, anvelopele imbatranesc in timp. Prin urmare, chiar si in timp ce sunt depozitate, unele dintre proprietatile vitale ale materialelor si compusilor se pot estompa. Acest lucru poate duce la modficari vizibile ale performantei. Exista o serie de lucruri care s-ar putea intampla ca urmare a depozitarii incorecte a anvelopelor, inclusiv:


1. Propiretatile fizice ale anvelopei modificate, inlusiv peretii laterali sau suprafetele de rulare

2. Durabilitate redusa a anvelopelor

3. In cazuri extreme, poate exista suficienta deteriorare a anvelopei pentru ca a aceasta sa fie inutilizabila.


In concluzie, cele mai grave modificari fizice si chimice ale anvelopelor apar in principal prin utilizarea lor, cauzele comune fiind incalzirea interna si tensiunea. Acestea sunt de obicei rezultatul umflarii, incarcarii, deformarii si impacturilor, care nu apar atunci cand sunt depozitate.

Comments


bottom of page